« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
ČUDNO...

Generaciju X boli briga za klimatske promjene

Zbog toga što je problem klimatskih promjena složeno pitanje, obrazovanje i znanstvena upućenost predstavljaju važne čimbenike u objašnjenju razine brige

Generacija X je začuđujuće ravnodušna
Generacija X je začuđujuće ravnodušna (Arhiva)
Više o

globalno zagrijavanje

,

klimatske promjene

,

briga

,

empatija

,

generacija X

Dok nas ovog ljeta griju velike vrućine, istraživanje na američkom sveučilištu University of Michigan ocjenjuje da je Generacija X mlaka po pitanju klimatskih promjena, da su neinformirani o njihovim uzrocima i nezainteresirani o mogućim opasnostima.

"Većina pripadnika Generacije X iznenađujuće je neangažirana, te odbacuje ili sumnja da se globalne klimatske promjene uopće događaju, ne troši mnogo vremena na brigu o tome", rekao je Jon D. Miller, autor studije "Izvještaj o Generaciji X".

Novi izvještaj, kao četvrti nastavak u seriji, uspoređuje stavove Generacije X o klimatskim promjenama u 2009. i 2011.godini te opisuje razine zabrinutosti koju pripadnici Generacije X imaju o različitim aspektima promjene klime, kao i njihove izvore informacija na tu temu.

"Pronašli smo malen, ali statistički značajan pad između 2009. i 2011. godine u razini pažnje i iskazane brige odraslih pripadnika Generacije X o klimatskim promjenama", rekao je Miller. "U 2009. oko 22 % je reklo da vrlo pozorno ili umjereno prati problem klimatskih promjena. U 2011. samo je njih 16% reklo da to čini."

Miller vodi longitudinalno istraživanje američke mladeži na Institutu za društvena istraživanja Sveučilišta u Michiganu, koje od 1986. financira američka Nacionalna zaklada za znanost. Istraživanje  sada uključuje odgovore oko 4 tisuće pripadnika Generacije X rođenih između 1961. i 1981. godine, a koji su sada stari između 32 i 52 godine.

Samo oko 5% anketiranih u 2011. jako je uznemireno zbog klimatskih promjena, a drugih 18% je reklo da su zabrinuti zbog njih. No, 66 % je izjavilo da nisu sigurni da se događa globalno zatopljenje, dok je oko 10% reklo da ne vjeruju da se globalno zatopljenje zapravo događa.

"To je zanimljiv i neočekivan profil", rekao je Miller. "U našem zaposlenom i pluralističkom društvu malo je pitanja koje bi angažiralo znatnu većinu odraslih u zajednici. Čini se da navedeni problem klime privlači manji broj aktivista, na obje strane, nego što bi se očekivalo."

Zbog toga što je problem klimatskih promjena složeno pitanje, obrazovanje i znanstvena upućenost  predstavljaju važne čimbenike u objašnjenju razine brige, rekao je Miller. Veća je vjerojatnost da će se odrasle osobe s više obrazovanja uznemiriti i zabrinuti zbog klimatskih promjena, otkrio je Miller. Isto tako, oni koji su zabilježili 90 ili preko sto bodova prema Indeksu građanske znanstvene pismenosti vjerojatnije će biti uznemireni ili zabrinuti od drugih odraslih koji su manje upućeni.

Ipak, 12% onih koji su znanstveno bili vrlo pismeni odbacivali su ili sumnjali u klimatske promjene, nalazi Miller. Otkrio je i da sklonost pojedinim političkim strankama u SAD-u pruža i predvidljive stavove o klimatskim promjenama, gdje je skoro polovica liberalnih demokrata uznemirena ili zabrinuta u usporedbi s 0% konzervativnih republikanaca.

"Jasno je da postoje preklapanja u razini zabrinutosti među pripadnicima obiju političkih stranaka", rekao je Miller. "No, za neke pojedince, lojalnost stranci može poslužiti u zauzimanju stava o inače složenom pitanju."

S obzirom na očekivan veći utjecaj klimatskih promjena na buduće generacije, Miller je očekivao da će roditelji malodobne djece biti više zabrinuti za ovo pitanje od mlađih odraslih bez maloljetne djece.

"Nije tako", rekao je on. "Odrasli iz Generacije X bez maloljetne djece bili su nešto više uznemireni zbog klimatskih promjena nego što su bili roditelji s djecom. Razlika je mala, ali je u suprotnom smjeru od očekivanja."

Miller je utvrdio da odrasli Generacije X koriste kombinaciju informacijskih izvora za dobivanje informacija o složenom pitanju klimatskih promjena, a razgovor s prijateljima, suradnicima na poslu i članovima obitelji među najčešćim su izvorima informacija.

"Klimatske promjene su vrlo složeno pitanje i mnogi odrasli pripadnici Generacije X ne vide to kao neposredan problem koje oni trebaju rješavati", rekao je Miller.

"Rezultati ovog izvještaja upućuju na to da je vjerojatnije da bolje obrazovani mladi ljudi prepoznaju važnost ovog problema, da postoji široka svijest o tom pitanju, ali i da se mnogi odrasli radije usredotočuju na neposrednija pitanja, radna mjesta i školu za njihovu djecu nego za potrebe sljedećih generacija." Kako zaključuje Miller, „ovi rezultati neće utješiti niti one koji su snažno zabrinuti za klimatske promjene, niti one koji taj problem odbacuju."

Izvor: znanost.com

02.08.2012. 19:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh