« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
LOŠE...

Gdje su nestale bube?

I u Njemačkoj je došlo do upravo dramatičnog pada broja kukaca i insekata. U trideset godina je njihov broj pao za čitave tri četvrtine, a već je došlo i do drastičnog pada broja ptica

Kukaca je sve manje
Kukaca je sve manje (Arhiva)
Više o

pesticidi

,

kukci

,

bube

U istraživanju objavljenom u internetskom znanstvenom časopisu Plos One ovog tjedna, nema nikakvih sumnji da se nešto dramatično događa u našem okolišu. Istraživanje je bilo izuzetno opsežno, obuhvaćena su 63 zaštićena područja prirode u Njemačkoj gdje su postavljene uobičajene ljepljive zamke za kukce. Isto ispitivanje je provedeno i 1989. i u usporedbi s tim rezultatima, broj kukaca je pao za čitavih 76%.

Već je duže poznato kako se populacija leptira i pčela u Europi i Sjevernoj Americi sustavno smanjuje, ali ovo je prva studija koja pokazuje kako su i više nego ugroženi svi insekti. A da je njihov broj toliko pao i to u toliko širokom području ovu činjenicu čini još više alarmantnom, dodaju stručnjaci za insekte nizozemskog sveučilišta Radboud koje je sudjelovalo u istraživanju.

Možda stanovnici gradova u „bubama" ne vide nešto osobito korisno, ali oni su od goleme važnosti i za biljni i za životinjski svijet. Kod biljaka je bez kukaca nezamisliva oplodnja cvjetova - i na koncu urod. Tu se još podaci ne mogu izmjeriti, ali treba misliti i na ptice koje se hrane insektima. A posljedice se već vide: broj legla ptica u Njemačkoj se od 1998. do 2009. smanjio za oko 12,7 milijuna, dakle to je 15% manje legla nego što ih je još bilo koncem devedesetih.

U ovoj studiji se istraživači ne žele baviti uzrokom ovog odumiranja kukaca, makar dodaju i kako su mnoga zaštićena područja „okružena poljoprivrednim područjima" i da bi pesticidi koji se koriste u poljoprivredi „mogli imati ulogu" u tom procesu. Zaštitari okoliša nipošto nisu tako suzdržani: „Glavni razlog tog odumiranja je sve veće intenziviranje poljoprivrede", uvjeren je Andreas Krüger iz organizacije World Wild Fund. Utoliko po njegovom mišljenju „potajno, tiho bez buke odumire i Pčelica Maja i čitavo njezino društvo."

Čak i jadni vrapci

WWF već duže traži zakonsko smanjivanje dozvoljene količine pesticida i potpunu zabranu nekih pesticida širokog spektra namjene koji pogađaju i eventualne štetočine za biljke i baš sve što leti ili gmiže oko polja gdje se ti pesticidi koriste. Ovaj nalaz koristi i stranka zelenih da tu temu svakako uvrsti u razgovore o mogućoj vladajućoj koaliciji, ali ovaj problem daleko prelazi njemačke nacionalne granice i prisutan je u većem dijelu čitave Europe gdje se i provodi industrijski način poljoprivrede.

Organizacija Zaštitnika prirode Njemačke (Nabu) upozorava kako je došlo do zastrašujućeg pomora i veoma omiljenih ptica. Tako se populacija čvorka, ptice koja je izabrana za pticu godine 2018., od 1998. do podataka koje je Njemačka poslala 2013. nadležnim službama EU-a, smanjila za zastrašujućih 42%. Popis je veoma dug, ali pogođeni su i najobičniji kućni vrapci čija je populacija u tom razdoblju opala za 22%, mišljenje je stručnjaka organizacije Nabu.

Piše: A. Š./DW
24.10.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh