Gdje su naprljavija i najopasnija mjesta u kući?
Istraživači su vizualno ispitali 100 kuhinja diljem Philadelphije, koristeći kontrolni popis sličan onom koji bi koristio zdravstveni inspektor u restoranu
Većina kućanstava su dom velikog broja štetočina i većina ljudi nije pravilno skladištila sirovo meso, otkrili su istraživači.
Štoviše, listerija i E. coli pronađene su u 15 posto domova, a u gotovo polovici kuhinja nalazio se barem jedan uzročnik bolesti koji se prenosi hranom.
Izdvojili su i pet površina na kojima su pronašli najveće leglo zaraze
Daske za rezanje - gotovo 80 posto dasaka za rezanje imalo je pukotine, gdje bi se bakterije potencijalno mogle množiti, otkrili su istraživači. Još gore, oko 50 posto domova nije imalo čak ni dasku za rezanje - što bi moglo značiti da ljudi pripremaju hranu na kuhinjskoj plohi.
Gdje god borave psi - šezdeset pet posto domova sadržavalo je insekte (poput mrava i žohara) i izmet glodavaca. Za to bi mogli biti krivi kućni ljubimci, kažu istraživači.
Hladnjak - vlasnici gotovo svih domova nisu pravilno skladištili sirovo meso i proizvode od peradi, otkrili su istraživači. Sokovi iz sirovog mesa su čak došli u kontakt s drugom hranom u hladnjaku, navodi se u priopćenju za javnost, a 6 posto domova držalo je meso na sobnoj temperaturi.
Krpe i spužve - 64 posto spužvi sadržavalo je neki oblik bakterija, otkrili su autori studije. Pokušajte staviti svoju spužvu u mikrovalnu na minutu kako biste ubili patogene, rekli su.
Sudoper - E. coli obično je prisutna oko sudopera. Štoviše, istraživači su otkrili da 82 posto sudopera koje su pregledali nije prošlo test čistoće.
Novi komentar