« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
URANILI...

Gašenje DVB-T MPEG-2 sustava od 25. svibnja 2020.

Odašiljanje televizijskih signala u starom DVB-T MPEG-2 sustavu umjesto 1. srpnja prestat će već od 25. svibnja u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav u cijeloj RH bit će dovršen prije početka EP u nogometu

Trebat će vam novi digitalni prijemnik
Trebat će vam novi digitalni prijemnik (Arhiva)
Više o

digitalni program

,

DVB-T MPEG-2

,

DVB-T2 H.265/HEVC

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je odluku o prihvaćanju zahtjeva Odašiljača i veza (OIV) za nešto raniji rok početka korištenja radijskih frekvencija za odašiljanje televizijskih programa u novom DVB-T2 sustavu s H.265/HEVC standardom kodiranja. 

Novi rok u dozvoli izdanoj OIV-u pomaknut je s 1. srpnja na 25. svibnja 2020., od kada će početi prelazak na novi sustav po odašiljačkim regijama, a prelazak bi trebao završiti prije početka Europskog prvenstva u nogometu.

Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju, a o točnoj dinamici prelaska po regijama na novi sustav građane će na vrijeme obavijestiti OIV.

Svi oni koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike (tzv. Set Top Boxove) koji podržavaju novi sustav trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk.

 Građani koji televizijske programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja (IPTV platforma nekog od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a) neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu.

Trenutno je u Republici Hrvatskoj u upotrebi stari sustav odašiljanja DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dozvoljava prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti (HD), što će novi sustav omogućiti prije Europskog prvenstva u nogometu, koje se održava od 12. lipnja do 12 srpnja. OiV je u svojem zahtjevu za izmjenom roka pojasnio kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije samog početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, što će osigurati stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme Europskog prvenstva, ali i druge učinke, kao što je, između ostaloga, slika u HD rezoluciji. Odluka HAKOM-a donesena je nakon provedene javne rasprave.

21.10.2019. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh