« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BUDUĆNOST NUKLEARNE ENERGETIKE

Fukushima ne znači nuklearnu katastrofu

Nakon nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukoshima ne treba očekivati nuklearnu katastrofu

Fotografija vijesti
Više o

Hrvatska

,

nuklearna energija

,

nuklearna katastrofa

,

Fukushima Daiichi

Hrvatskoj je za dugoročni ekonomski i društveni razvoj potrebna uravnotežena kombinacija izvora energije u kojoj bi bila zastupljena i nuklearna energija, istaknuto je večeras na tribini "Budućnost nuklearne energetike nakon Fukoshime" u zagrebačkom Europskom domu.

Govoreći o nesreći koja se dogodila u Fukoshimi Igor Vuković s zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) rekao je kako je za siguran rad nuklearne elektrane uz ostalo potrebno osigurati hlađenje jezgre i hlađenje bazena za istrošeno nuklearno gorivo. "Zbog neodvođenja topline na ta dva mjesta u Fukoshimi pregrijavali su se gorivi elementi pa je došlo do reakcije s vodom. Vodik u smjesi s zrakom postaje eksplozivan što je dovelo do eksplozije i ispuštanja radioaktivnosti u okoliš i oštećenja jezgre u nekim reaktorima (1,3 i 4)", kazao je.

Vuković je rekao kako su sustavi za obustavu rada nuklerane elektrane promptno i dobro odradili što je trebalo u trenutku snažnog potresa, ali je problem izazvao tsunami čiji je val bio visok 14 metara, dok je elektrana bila projektirana za val visine 5,7 metara. Tada je došlo do gubitka vanjskog napajanja električnom energijom i do nemogućnosti odvođenja toplinske energije u nuklearnim reaktorima i bazenima za istrošeno nuklearno gorivo. "Uslijed eksplozije došlo je do ispuštanja plinovitih radioaktivnih izotopa", kazao je Vuković.

Kao rezultat nuklearne nesreće u Japanu ocijenio je da će definitivno doći do zatvaranja starih nuklearnih elektrana koje su pri kraju životnog vijeka te do preispitivanja je li taj slučaj relevantan za sve druge nuklearne elektrane. Također, bit će upitno produljenje životnog vijeka za već postojeće nuklearne elektrane, smanjit će se broj izdanih dozvola za njihovu gradnju, biti će nametnuta još stroža pravila njihova rada, doći će do povećanja cijene električne energije, a smanjiti će se i politička potpora njihovoj izgradnji. Ipak, Vuković smatra kako neće doći do potpune zabrane nuklearne energije za proizvodnju električne energije.

Tijekom rasprave istaknuto je kako ne postoji opasnost od potresa za rad Nuklearne elektrane Krško, jer je ona građena da izdrži potrese puno jače nego bilo koja zgrada u Zagrebu. Davor Grgić s zagrebačkog FER-a rekao je kako u Hrvatskoj ne postoji opasnost od radioaktivnog joda zbog nuklearne nesreće u Japanu, jer je njegovo vrijeme poluraspada osam dana. Tribinu je organizirao Europski pokret Hrvatska u suradnji s Hrvatskim nuklearnim društvom.

31.03.2011. 22:46:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh