« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
GUBITAK KONTROLE

Franjevci i Zelena akcija zajedno protiv privatizacije Hrvatskih voda

Franjevački institut za kulturu mira, Franjevački svjetovni red i Zelena akcija uputili su danas zajedničko otvoreno pismo hrvatskoj Vladi

Fotografija vijesti
Više o

Zelena akcija

,

privatizacija

,

Hrvatske vode

,

franjevci

U njemu traže povlačenje izmjena Zakona o vodama iz saborske procedure jer su one, tvrde, put u privatizaciju Hrvatskih voda i gubitak kontrole hrvatskih građana nad našim vodnim bogatstvom, prenosi Hina. Reformu Hrvatskih voda smatramo potrebnom, no ovo je put prema gubitku kontrole nad Hrvatskim vodama, a time i nad vodom kao resursom, stoji u pismu.

Oštro se protivimo privatizaciji svih institucija i poduzeća koja upravljaju prirodnim resursima jer se tim resursima treba održivo upravljati radi dugoročnog javnog interesa, a privatna poduzeća po prirodi stvari njima upravljaju radi uvećanja kratkoročnih profita. Ako građani Hrvatske posredno izgube kontrolu nad upravljanjem prirodnim resursima, gube mogućnost za dugoročno održivi razvoj svoje zemlje, upozorava se u pismu.

Izmjene nekoliko zakona vlada je neopravdano uputila u hitnu saborsku proceduru, bez javne rasprave, a svoju ozbiljnost i iskrenost svojih izjava da se Hrvatske vode i Hrvatske šume neće privatizirati može pokazati hitnim povlačenjem tih zakona, ističu Lovro Sučić, u ime Franjevačkog svjetovnog reda, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije te fra Mijo Đolan ispred Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Podsjećaju kako vlada, kao predlagač, izmjene zakona koje vode prema promjeni pravnog statusa Hrvatskih voda iz javne ustanove u javno poduzeće objašnjava činjenicom da su i HEP i Hrvatske autoceste javna poduzeća, zaboravljajući pritom spomenuti da sve države članice EU, osim Latvije, imaju institucije za upravljanje vodama u statusu javne ustanove, a ne javnog poduzeća.

Budući da nas EU ne sili na takav potez, pitaju se kome su u interesu takve izmjene zakona i nije li posrijedi prvi korak prema privatizaciji Hrvatskih voda nakon što postanu javno poduzeće, lako će uslijediti prodaja u privatne ruke.

"Ima li to ikakve veze s izjavom ministra Jandrokovića koji je prije nekoliko dana na sastanku s državnom tajnicom Hillary Clinton pozvao ulagače iz SAD-a da investiraju u hrvatsko vodno gospodarstvo?", pitaju se potpisnici pisma vladi.

10.02.2011. 14:22:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh