« Biznis
objavljeno prije 9 godina
PREGOVARANJE

Francuzi pokušavaju nagovoriti Njemačku da povuče veto

Njemačka se žestoko protivi nezavisnosti ECB-a kojemu je sjedište u Frankfurtu i tvrdi da bi davanje kredita EFSF-u kršilo mandat središnje banke

Fotografija vijesti
Više o

eurozona

,

Europska središnja banka

,

ECB

Francuska se nada kako će lobiranjem uspjeti nagovoriti njemačku vladu da se prestane protiviti jačoj ulozi Europske središnje banke u spašavanju eurozone, piše Hina.

Francuska tvrdi kako je to jedini način da se konačno zaustavi širenje dužničke krize.

Srijeda je postavljena kao krajnji rok za postizanje sveobuhvatna dogovora kojim bi se riješila kriza u eurozoni, a čelnici Europske unije i eurozone u nedjelju u Bruxellesu pokušavaju postići dogovor o tome kako pojačati 440 milijarda eura težak fond EFSF, da bi on mogao izdržati dokapitalizaciju banaka u regiji i pomoći da kriza ne usisa velika regionalna gospodarstva poput talijanskoga i španjolskoga.

Pariz uz potporu 17 zemalja eurozone, pa i Španjolske i Italije, tvrdi da Europski fonda za financijsku stabilnost treba dobiti bankarsku licencu što bi mu omogućilo da povuče gotovo neograničena kreditna sredstva iz Europske središnje banke (ECB).

Njemačka se žestoko protivi nezavisnosti ECB-a kojemu je sjedište u Frankfurtu i tvrdi da bi davanje kredita EFSF-u kršilo mandat središnje banke. Zbog toga je došlo do neuobičajene svađe između Njemačke i Francuske koje inače zajedno trasiraju krus EU-a. I ECB se protivi takvoj ulozi.

Finska i Nizozemska koje se protive povećanju cijene spašavanja eurozone stale su uz Njemačku, no ostale zemlje te zone podupiru Francusku.

"Francuzi ne odustaju i inzistiraju na svojoj zamisli. Njihova se pozicija nije promijenila", rekao je u nedjelju jedan europski diplomat iz bloka zemalja koje su uz Pariz.

23.10.2011. 20:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh