« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PREMALO ŽENKI

Francuskim mrkim medvjedima prijeti izumiranje

Stručnjaci pretpostavljaju da su glavni razlozi pada broja jedinki srođivanje i 'čedomorstvo'

(Corbis)
Više o

Francuska

,

mrki medvjed

,

izumiranje

Populacija mrkih medvjeda u Francuskoj tako je mala da vrsti prijeti izumiranje, upozoravaju znanstvenici i dodaju da bi se trend mogao preokrenuti dovođenjem novih ženki u područje gdje medvjedi još uvijek obitavaju.

Studija, objavljena u stručnom časopisu PLos ONE, upozorava da je u medvjeđoj populaciji veći broj mužjaka od ženki, te da bi se dovođenjem novih ženki ne samo povećala populacija već bi se riješili i neki drugi razlozi koji stoje iza pada broja medvjeda.

Populacija mrkog medvjeda u Francuskoj je tijekom 20. stoljeća gotovo potpuno nestala, a sada su prisutne svega dvije odvojene zajednice u Pirinejima.

Središnja populacija, nastala nakon preseljenja medvjeda iz Slovenije, ima više ženki i broj jedinki se stalno povećava. U zapadnoj populaciji mrkih medvjeda, u kojoj dominiraju mužjaci, broj jedinki opada.

Stručnjaci pretpostavljaju da u toj skupini broj jedinki pada iz dva razloga: srođivanja i "čedomorstva", kada medvjed ubija mladunčad koja nije njegova pa ženke prestaju s reprodukcijom.

Znanstvenik Guillaume Chapron vjeruje da bi se problem mogao riješiti dovođenjem novih ženki u tu populaciju. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 21:04:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh