« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NATO ZABRINUT

Francuska prodaje vojne brodove Rusiji

Naši prijatelji i saveznici u istočnoj Europi su nervozni zbog toga, osobito Gruzija, izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

SAD

,

Francuska

,

Rusija

,

vojni brod

,

Mistral

Francuska je u ponedjeljak pristala prodati Rusiji vojne brodove tipa Mistral, izazvavši zabrinutost SAD-a da će to omogućiti Rusiji da zaprijeti Gruziji i drugim istočnoeuropskim saveznicima.

Rusija je od Francuske željela kupiti 21.300 tona težak nosač helikoptera kako bi modernizirala svoju opremu koja se tijekom petodnevnog rata s Gruzijom 2008. pokazala kao zastarjela.

"Francuska je pristala prodati brod Rusiji", rekao je Jacques de Lajugie, međunarodni direktor Opće uprave za oružje (DGA) koja je u nadležnosti ministarstva obrane.

Francuska je članica NATO-a i spremnost da Rusiji proda naprednu tehnologiju koja se može upotrijebiti u sukobu s njezinim snagama ili snagama francuskih saveznika izazvala je zabrinutost ostalih članica NATO-a.

Objava vijesti o prodaji broda stigla je uoči posjeta Parizu američkog ministra obrane Roberta Gatesa koji je o tome pitanju razgovarao s francuskim kolegom Herveom Morinom.

"Naši prijatelji i saveznici u istočnoj Europi su nervozni zbog toga, osobito Gruzija. I to s dobrim razlogom. Oni strahuju da bi novi vojni brodovi dodatno osposobili Rusiju da napadne Gruziju s Crnog mora", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell.

"Za nas je to problem i ministar Gates je to jasno rekao ministru Morinu, ali to je bila samo jedna od tema dugog, plodonosnog i prijateljskog radnog ručka", dodao je Morrell. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 22:00:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh