« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
JEDNOGLASNO

Francuska donijela rezoluciju o zabrani nošenja burke

Rezolucija je prihvaćena u Narodnoj skupštini, što je prvi korak prema kontroverznom nacrtu zakona o zabrani nošenja nikaba i burke

(Shutterstock)
Više o

burka zabrana

,

Eros4U

,

LG Optimus

,

GT540

Francuska Narodna skupština u utorak je jednoglasno prihvatila neobvezujuću rezoluciju o zabrani nošenja burke, što je prva etapa prije rasprave o kontroverznom nacrtu zakona o zabrani nošenja nikaba i burke na javnom mjestu koja će se održati u srpnju.

Rezoluciju, simboličan dokument koji nema snagu zakona, prihvatili su svi prisutni zastupnici (434 od 577 koliko ih ima u skupštini).

Većina desnice i socijalističke oporbe glasovala je za taj tekst u kojemu se kaže da su "radikalne prakse koje vrijeđaju dostojanstvo i jednakost između muškaraca i žena, pa tako i nošenje burke, protivne vrijednostima Republike".

Tek nekolicina zastupnika, među kojima su neki iz redova komunista i zelenih, napustili su dvoranu prije glasovanja, ocijenivši glasovanje "farsom" koja treba unaprijed osigurati "konsenzus" o vladinu nacrtu zakona o zabrani nošenja burke.

Manje od 2.000 žena u Francuskoj nosi burku i nikab, od pet do šest milijuna muslimana u zemlji.

O zabrani nošenja burke već se mjesecima vodi javna rasprava, što među velikim brojem muslimana izaziva ogorčenost, jer se osjećaju žigosani. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 23:01:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh