« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
PROBLEMI

Franck upozorava vjerovnike Agrokora

Franck uskraćuje članovima Privremenog vjerovničkog vijeća pravo davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe u dijelu koji se odnosi na tražbine Francka

Franck se bori za zakonitost
Franck se bori za zakonitost (Arhiva)
Više o

Agrokor

,

Franck

,

Privremeno vjerovničko vijeće

,

Lex Agrokor

Visoki trgovački sud Republike Hrvatske (VTS) Rješenjem od 5. travnja 2018., objavljenom 27. travnja 2018., usvojio je žalbe Francka i drugih devet domaćih i stranih vjerovnika te ukinuo RješenjeTrgovačkog suda u Zagrebu od 26. siječnja 2018. o osnivanju vjerovničkog vijeća na temelju razvrstavanja vjerovnika u pet skupina.

Zakon o postupku izvanredne uprave za odabir članova vjerovničkog vijeća predviđa rok od 90 dana nakon poziva vjerovnicima objavljenog u Narodnim novinama.

Franck upozorava sve ostale vjerovnike i cjelokupnu javnost kako se, poštujući svezakonske rokove, vjerovničko vijeće kao ključno tijelo postupka izvanredne uprave vjerojatno nećemoći formirati do krajnjeg datuma za postizanje nagodbe vjerovnika, 10. srpnja 2018.

Osim toga, Trgovački sud u Zagrebu 26. travnja 2018. donio je Zaključak kojim je uvažio podneske Francka i drugih vjerovnika te naložio izvanrednom povjereniku da priloži u spis Suda sve zapisnike sa sjednica privremenog vjerovničkog vijeća održanih nakon 23. siječnja 2018., kao i dodatnu i prateću dokumentaciju Ugovora o najstarijem kreditu uključivši i pisma o naknadama, zaštitnim mehanizmima i angažiranju sredstava, dokumente financiranja, ugovore o povjerljivosti s članovima privremenog vjerovničkog vijeća, Pravilnik o korištenju informacija i što je najvažnije, specifikaciju plaćanja tražbina pojedinim vjerovnicima kako bi se utvrdilo pravo glasa kod odlučivanja o nagodbi.

Sud je izvanrednom povjereniku čak naložio da predloži novog člana privremenog vjerovničkog vijećaako su namireni svi vjerovnici u skupini malih dobavljača.

Budući da je VTS u tom Rješenju, pozivajući se na članak 9. Zakona o postupku izvanredne uprave,naveo kako „privremeno vjerovničko vijeće nije tijelo postupka izvanredne uprave", a iz Zaključka Trgovačkog suda proizlazi da to tijelo ne provodi osnovne zadaće zbog kojih je imenovano, Franck uskraćuje njegovim članovima pravo davanja suglasnosti izvanrednom povjereniku na konačni tekst nagodbe u dijelu koji se odnosi na tražbine Francka.

Nagodba između dužnika i vjerovnika može biti sklopljena samo temeljem članka 43. točke 4. Zakonao postupku izvanredne uprave. Ako u izradi nagodbe neće sudjelovati vjerovničko vijeće koje suizabrali sami vjerovnici, već će njegovu ulogu preuzeti privremeno vjerovničko vijeće čije je članove odabrao bivši izvanredni povjerenik, onda takva nagodba ne može biti ni ustavna ni zakonita, a Franck neće imati izbora te će članove privremenog vjerovničkog vijeća smatrati osobno odgovornim za štetukoja mu je takvim postupkom nanesena.

02.05.2018. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh