« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
OSVRT

Fragmenti Branke Mumalo

Njezine fotografije govore o kratkim trenutcima, krhotinama vremena, brzo odmičućim vremenskim intervalima, koji se u svakodnevnom životu gotovo i ne opažaju

Branka Mumalo inspirirana je Gradom
Branka Mumalo inspirirana je Gradom (Branka Mumalo)
Više o

fotografija

,

Miroslav Pelikan

,

Branka Mumalo

Branka Mumalo, Suvremena dubrovačka umjetnica, fotografkinja , tijekom prošle godine realizirala je zanimljivi autorski ciklus fragmenata iz svakodnevna života, niz fotografija, u boji ili crno bijelih, s motivima iz njezine neposredne okoline, Grada, more, povijesna arhitektura,čovjek, priroda, nebo , ali i iz drugih i drugačijih sredina, sve promatrano, viđeno i doživljeno njezinim očima i srcem.

Njezine fotografije govore o kratkim trenutcima, krhotinama vremena, brzo odmičućim vremenskim intervalima, koji se u svakodnevnom životu gotovo i ne opažaju, ne primjećuju se jer ima toliko važnijih stvari a oni su krucijalni jer taj trenutak uvelike određuje nadolazeća zbivanja i on je ključ za razumijevanje budućnosti.

Njezini junaci šute, zamišljeni,nepomični su ili se polagano kreću, gradovi spavaju unutar svojih čvrstih i sada posve nepotrebnih zidina,zapravo, riječ je o trenutku kada sve miruje i odlučuje se, na koju će stranu prevagnuti i što će se zbiti.

Na fotografijama Branke Mumalo vlada tišina, dostojanstvena, nepromjenljiva, nedodiriva, reklo bi se vječna.

Jedino more se osjeća živim, samo naizgled miruje, glatka površina vode poput stakla, zrcali se nebo u moru, dok se more ogleda na nebu.

Zapravo more ima ulogu favorita u njezinom opusu, more kao neiscrpni motiv, vječna tajna, neprolazna simboličnost.

Raznovrsne trenutke uklopila je Branka Mumalo u svoj prošlogodišnji opus, posvećen kratkotrajnim momentima u našim životima, ljubavi i samoći, radosti i žalosti, ljepoti i praznini, odlučujući se vješto kombinirati crno bijeli i / ili kolorirani svijet.

Naravno iz prošlogodišnjeg obilja fotografija valjalo bi izdvojiti zasebne cjeline i pokazati ih na samostalnoj izložbi ili pak izbor iz cjelogodišnjeg opusa, približiti vrijedan i jedinstven umjetnički doprinos široj javnosti.

Piše: Miroslav Pelikan
06.01.2019. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh