« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ZABAVNO ALI OPASNO

Fixies - bicikli bez kočnica sve popularniji u gradovima

U trendu su bicikli koji ugrožavaju sigurnost u prometu jer nemaju kočnice; biciklisti tvrde da je vožnja zabavnija

Fixie Bicikl
Fixie Bicikl (Wikipedia)
Više o

bicikli

,

biciklisti

,

kočnice

,

toxoplasma gondii

Policajci u metropolama zabrinuti su zbog trenda među biciklistima koji u sve većem broju voze bicikle bez brzina, svjetla, blatobrana, zvona i, što je najgore, kočnica. Fixed gear bikes, poznati i pod skraćenicom fixies, bicikli su u punom smislu, a vožnju navodno pretvaraju u praktičnije i zabavnije iskustvo.

Biciklisti tvrde da fixie ne predstavlja opasnost na gradskim ulicama. Pedale i zadnji kotač lancem su fiksno povezani, ne postoji stražnja kočnica niti vožnja u 'leru' pa se tako pedale okreću kad god je bicikl u pokretu.

>>Ne puštajte djecu da voze bicikl bez kacige 

"Kočite nogama ili usporavanjem. Morate neprestano biti na oprezu i kontrolirati brzinu, a za svaki slučaj postoji i naglo kočenje na način da se nagnete na prednju gumu i snažno putem pedala blokirate stražnji kotač", objašnjava dostavljač Adam za portal Welt koji radnim danom na fixie-ju prosječno vozi 100 kilometara

Njemačka policija odlučila je stati na kraj Adamu i drugim biciklistima koji po gradu voze bez kočnica. Umjesto dosadašnjih upozorenja, policajci su počeli plijeniti bicikle. "Fixie bicikli su u trendu, ljudi ne razmišljaju o sigurnosti nego žele biti 'in'. Drugi pak u tim biciklima vide izazov, rizik za njih znači dodatan adrenalin. Zaboravljaju da ne ugrožavaju samo sebe nego i ostale sudionike u prometu", tvrdi policija. 

>>Najsigurniji lokoti za bicikle 

24.08.2010. 20:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh