« Biznis
objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana
MONEY MOTION

FinTech startupi nakon godine dana

Ova tri startupa pobijedila su na prvom Money Motion natjecanju. Evo što su postigli u godinu dana i kako su potrošili nagradnih 5.000 eura

Dobili su neku lov i...?
Dobili su neku lov i...? (Arhiva)
Više o

startup

,

fintech

,

Money Motion

 Više od 90 posto startupa suočava se s zastrašujućom stvarnošću neuspjeha, poznata je statistika za svakog osnivača. Unatoč tome Oggy Popov, Tomislav Bišćan i Dime Galapchev izazvali su vjerojatnost, osnovali startupe i s njima ponijeli titule najboljih na najvećoj regionalnoj FinTech konferenciji prošle godine. Zajedno sa svojim suosnivačima podijelili su nagradni fond od 5.000 eura. Godinu dana kasnije uoči novog izdanja konferencije Money Motion, provjerili smo kako napreduju njihova pobjednička rješenja i što od njih možemo uskoro očekivati.

Anketa o više od 80 neuspjelih startupa, koju je proveo popularni newsletter za startupe Failory, otkriva da su glavni razlozi za neuspjeh nedostatak odgovarajućeg proizvoda na tržištu, marketinški problemi, problemi s timom i financijske poteškoće. Stanje u centralnoj i istočnoj Europi, mnogi će se složiti, tim je izazovnije zbog generalno manje prilika za pronalaskom kapitala.

"U 2023. godini, investicije u FinTech su usporile, odražavajući opći sentiment tržišta. Primijetili smo pomak prema B2B rješenjima i fokus tvrtki na profitabilnost. Unatoč ovim izazovima, industrija ostaje dinamična. Gledajući naprijed, očekujemo da će europski FinTech sektor doživjeti konsolidaciju, što će dovesti do konkurentnijeg, ali zrelijeg investicijskog okruženja", poručila je Lana Ugrčić, koordinatorica Startup programa konferencije te dodaje kako unatoč velikom potencijalu, regija se često suočava s preprekama u prikupljanju značajnih ulaganja, osobito u ranoj fazi financiranja. Ovaj nesrazmjer naglašava važnost događaja kao što je Money Motion, koji mogu poslužiti kao katalizatori za premošćivanje tih jazova i poticanje snažnijeg investicijskog okruženja.

Money Motion 2024 Startup Pitch stoga se ove godine vraća s dvostruko većim nagradnim fondom u vrijednosti od 10.000 eura. Deset najboljih prijava koje stignu do 15. veljače bit će odabrano za natjecanje na Startup pozornici pred šestero uspješnih poduzetnika, investitora i FinTech stručnjaka koji će naposljetku odlučiti koja su tri rješenja najbolja.

Vijesti o natjecanju brzo su se proširile zajednicom, privlačeći veliki broj prijava. Među njima je bio ViaBank koji je osvojio prvo mjesto, a radi se o startupu koji nudi rješenje za POS plaćanje bez skrivenih naknada. Da je prikupljanje kapitala izraziti izazov za FinTech poduzetnike u regiji, složio se i njihov osnivač Oggy: "Ograničeni riznični kapital u regiji u usporedbi s SAD-om, Velikom Britanijom ili Zapadnom Europom čini teškim privlačenje investitora, posebno za veće potrebe za financiranjem".

Da je prošle godine Money Motion Startup Pitch pobudio val uzbuđenja u regiji, potvrdio je Tomislav iz Orangepilla koji je osvojio drugo mjesto, a njihovo je rješenje inovativne platforme za izgradnju kripto plaćanja predstavila suosnivačica Sanja. "Informacija o natjecanju bila je velika vijest u zajednici. Odlučili smo sudjelovati na događaju i iskoristiti priliku da se predstavimo kao lokalni startup na konferenciji Money Motion."

Na trećem mjestu zasluženo je završio FinqUP, startup koji radi na donošenju novog vala digitalizacije usmjerenog na korisnike u financijskom sektoru regije. "Vijesti o natjecanju čuli smo putem poduzetničke mreže. Kada smo stigli tamo, bili smo zapanjeni energijom i ljubavlju koja je bila raspršena poput ljeta 1969. za FinTech svijet", kaže osnivač startupa Dime.

"Kroz Money Motion Startup program, naš je cilj stvoriti dinamično okruženje u kojem se FinTech startupi mogu povezati s investitorima i potencijalnim klijentima. Na jednom mjestu spajamo FinTech ideje, kapital i prilike kako bi katalizirali rast i uspjeh sljedeće generacije FinTech inovatora", dodaje Ugrčić koja će voditi i ovogodišnji startup program na Money Motion 2024 - pod sponzorstvom vodećih regionalnih brendova u industriji - ASEE, Mastercard, Monri, Nexi i OTP banka.

Tomislav naglašava važnost izlaganja pred dobrim auditorijem i žirijem: "Čak i dobivanje povratnih informacija od sudaca uvijek je vrlo vrijedno za prilagodbu ideje kako bi se postigao najbolji rezultat za tvrtku." I, doista, statistika pokazuje da startupi koji se prilagođavaju jednom do dva puta doživljavaju 3,6 puta bolji rast korisnika i prikupljaju 2,5 puta više novca, prenosi Failory.

Money Motion doista je pokrenuo Orangepill, ViaBank i FinqUP FinTech putovanje, pri čemu je Orangepill koristio nagradu za pokrivanje operativnih troškova, a ViaBank dalje razvijao tehnologiju kako bi optimizirao offline plaćanja, eliminirajući naknade za plaćanje karticama.

Za osnivače FinTecha u regiji, prijava za natjecanje startupa je logičan korak. Nudi mogućnosti za povezivanje s VC-ima, vrijedne povratne informacije od stručnjaka industrije i posebno je vrijedno za one koji su tek na početku svoje poduzetničke avanture, zaključuje Oggy.

18.02.2024. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh