« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
GENIJALNO!

Finska je gotovo u potpunosti riješila problem beskućnika

Pametna ideja koju bismo trebali malo detaljnije proučiti, kao uostalo mnogo toga što rade Finci

Recept za uspjeh
Recept za uspjeh (Pixabay)
Više o

Finska

,

beskućnici

Beskućnika se nekako najviše sjećamo upravo za ovako hladnih i snježnih dana kakvi nas pogađaju proteklih tjedana. Unatoč mjerama koje se pokušavaju poduzeti kako bi se pomoglo ljudima bez krova nad glavom, i dalje liječimo samo simptome, dok bolest nezaustavljivo napreduje.

Koju god službenu brojku statistike pokazale, realno stanje zasigurno je puno gore. Nešto se po tom pitanju što prije treba učiniti, a ako već sami ne znamo kako, možda bismo se mogli ugledati na Finsku.

Prošle godine Finska je bila jedina članica EU koja se nije našla usred krize izazvane kritičnim brojem beskućnika. I ne samo to, izvješće FEANTSA-e, europske organizacije za pomoć ljudima bez doma, pokazalo je da broj beskućnika u Finskoj svake godine pada.

Finska provodi inicijativu „Housing First", za zbrinjavanje ljudi koji žive na ulicama. Osim što im omogućava mjesto za život, država nudi individualiziranu pomoć kojom pojedincima omogućava da riješe financijske probleme koji su ih doveli do gubitka doma.

Ovo jednostavno rješenje pokazalo se i najučinkovitijim. Omogućavanjem doma, ljudima se olakšava pronalazak zaposlenja čime im se omogućava da preuzmu natrag svoju obavezu samostalnog financiranja.

Dakako, državu takav projekt košta milijune - jer grade se novi domovi - ali Finska na to gleda kao na dugoročno ulaganje koje će se s vremenom isplatiti.

Y-Foundation je organizacija koja omogućava stanove za članove projekta Housing First, a njezin šef, Juha Kaakinen vodi se činjenicom da je u krajnjoj liniji lakše trajno iskorijeniti problem beskućnika dajući ljudima domove, nego se iz godine u godinu nositi s njime isplaćujući nedovoljna financijska sredstva koja samo ublažavaju problem.

 

 

Piše: Andrea Holi
06.03.2018. 15:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh