Fino Film Festival u Kaptol Boutique Cinema
Ova prva gurmanska revija filmova najavljena je kao "višeosjetilna poslastica za sve ljubitelje fine hrane i kvalitetnih filmova o hrani"
Zagrebačko 'arthouse' kino Kaptol Boutique Cinema ugostit će od 25.svibnja "Fino Film Festival", prvu gurmansku reviju filmova najavljenu kao "višeosjetilnu poslasticu za sve ljubitelje fine hrane i kvalitetnih filmova o hrani".
Tijekom četiri dana, u organizaciji 2i Filma, prikazat će se igrani i dokumentarni filmovi posvećeni masterchefovima, najboljim svjetskim restoranima, međunarodnim kulinarskim natjecanjima i kulinarskim entuzijastima te umjetnosti hrane općenito.
Reviju otvara hongkonška "Oluja na tanjurima", komedija o međunarodnom kulinarskom natjecanju koji postane bojišnica između protivničkih kuhara, od kojih je jedan poznat po kantonskoj uličnoj hrani, a drugi dobitnik Michelinove zvjezdice koji je zanat učio u Francuskoj.
Uoči projekcije tog filma će se, u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, organizirati kineski ugođaj u prostorima kina, od jezičnog kutka u kojem će profesorice kineskog jezika odjevene u tradicionalnu kinesku odjeću ispisivati imena na kineskom do plesa kineskog lava uz pratnju bubnjeva.
Posjetitelji će moći pogledati i izložbu "Lijepa Kina", uz zvukove kineskih pop melodija i degustaciju spring rolica i dumplingsa.
Revijski program donosi i nizozemski dokumentarni film "Savršeno!", priču o savršenstvu, ambiciji i žrtvi, što prati chefa Sergia Hermana, dobitnika triju Michelinovih zvjezdica koji na vrhuncu svoje kulinarske karijere shvaća da mora zatvoriti svoj restoran "Oud Sluis" kako bi nastavio slijediti svoje snove.
"Taj film iskren je i intiman portret koji pokazuje borbu čovjeka u prijelaznom razdoblju života, otkriva nam kako se Sergio nosi s egzistencijalnim pitanjima i sumnjama s kojima se mnogi od nas mogu poistovjetiti", ističe se u najavi.
Američka drama "Sushi na meksički način" predstavlja Juanu, samohranu majku iz Meksika, koja nastoji prijeći granice tradicije i kulture dok slijedi svoj san da postane sushi chef. Kada se zaposli kao pomoćnica u kuhinji u lokalnom japanskom restoranu otkriva potpuno novi svijet kuhinje i kulture, daleko drukčiji od svega što je do tada znala.
Prikazat će se i nizozemski dokumentarac "Mravi na škampu: Noma u Tokyju" o restoranu Noma koji se, prepoznat kao najbolji svjetski restoran, s cijelim timom preselio iz Danske u Japan. Film prvi nam put pruža uvid u um voditelja restorana, karizmatičnog chefa Renéa Redzepija, kojega je Time Magazin proglasio jednim o najutjecajnijih ljudi u svijetu.
"Mravi na škampu film je o istraživanju kreativnosti i inspiracije, putovanje o otkrivanju ljudi i mjesta, znamenitosti i zvukova, okusa i aroma jedne od najljepših svjetskih kultura hrane", napominje se.
Japanski film "Priča o sakeu" dokumentarni je film o tzv. 'japanskom rižinom vinu, alkoholnom piće napravljenom od fermentirane riže.
U filmu se u istraživanju tajanstvenog svijeta sakea udružuju britanski proizvođač sakea s 25 godina iskustva u Japanu, američki novinar koji je objavio brojne knjige o sakeu i mladi direktor višestoljetne japanske tvornice sakea koji želi promijeniti svoje obiteljsko naslijeđe.
Revija donosi i američki dokumentarni film "Uživanje u kavi", najavljen kao "putovanje na kojem ćete doživjeti tri vala kave u našoj kulturi" i u kojemu se "od skupih kavana do uzgajivača kave u zemljama trećeg svijeta, traga za odgovorima na pitanje što ovo jedinstveno piće čini tako posebnim".
Kanadski dokumentarac "Teatar života" u pučkoj kuhinji u Milanu prikazuje dva različita svijeta, vrhunske kuhare i siromahe, koji su se sjedinili u jedinstvenom društvenom eksperimentu.
Film prikazuje nevjerojatan odnos stvoren između najboljih svjetskih chefova otmjenih restorana i najugroženijih grupa u gradu, izbjeglica, bivših ovisnika, bivših zaposlenika seks industrije i brojih drugih koji nemaju gdje.
Prije samih filmskih projekcija uz kupnju ulaznice posjetitelji imaju mogućnost uživati u odabranim besplatnim kulinarskim zalogajima i piću koji će se posluživati u festivalskom gastro kutku u sklopu WOW bara.
Ulaz u WOW bar, koji se nalazi u prostorijama kina, je slobodan, ali je degustacija moguća jedino uz predočenje festivalske narukvice koja se preuzima pri kupnji ulaznice.
Cijena ulaznice po projekciji bit će prema cjeniku kino ulaznica Kaptol Boutique Cinema.
Novi komentar