« Film
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
CANNES

Filmsko proljeće u Cannesu - u iščekivanju princeze

Početak 67. izdanja filmskog festivala u Cannesu (14.5.) potpuno je u znaku jedne princeze, naravno, Caroline od Monaca

Grace of Monaco otvara Cannes
Grace of Monaco otvara Cannes (Arhiva)
Više o

Cannes film festival

,

Grace of Monaco

Na svečanosti otvaranja će nekoliko mjesta ostati prazno - to je sigurno, a sigurno je i da je to prvi "skandalčić" ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu (14-25.05.). Svoj dolazak je, naime, otkazala kneževska obitelj iz Monaka - u znak prosvjeda protiv filma Grace of Monaco koji će otvoriti festival. A moglo je sve biti savršeno.

Film Oliviera Dahana je već duže vrijeme bio izabran za djelo kojim će se otvoriti festival. U toj francuskoj produkciji je na platno stavljeno nekoliko ključnih godina života holivudske glumice Grace Kelly koja je postala princeza od Monaka. U glavnoj ulozi - zvijezda blistavog sjaja, Nicole Kidman. Pritom treba znati da su se Grace Kelly i princ Rainier III. 1955. upoznali na festivalu u Cannesu. No, iako je kneževskoj obitelji festival na Azurnoj obali u susjedstvu, njezini članovi su iz protesta odlučili ostati kod kuće.

Bojkot kneževske obitelji

Već su tijekom priprema za snimanje filma intervenirali u scenarij tražeći da se promijeni jer im se ono što je redatelj htio staviti na filmsko platno činilo prekritično. Dahan se usredotočio na godine u kojima je Grace Kelly od holivudske zvijezde postala monegaška princeza. Glumica koja se već s 25 godina našla na vrhuncu karijere s princem Rainierom je otišla u Europu. Teret nove odgovornosti i očekivanja kneževine prijetili su ugušiti mladu glumicu od koje je njezin suprug, osim toga, tražio i da okonča karijeru pred filmskim kamerama. I to iako su s njome htjeli raditi redateljski velikani poput Alfreda Hitchcocka. Grace Kelly se odlučila ipak pokoriti željama svog muža i - postala depresivna.

Druga fabularna nit prati diplomatske prijepore između Kneževine Monako i Francuske. Francuski predsjednik de Gaulle ne želi više tolerirati Monako kao poreznu oazu. Mala kneževina biva politički i gospodarski izolirana i mora na kraju pokleknuti pred planovima Pariza. Brak pun razmirica i kneževska obitelj kojoj je očito stalo samo do profita - to je potomcima Rainiera III. bilo očito previše. Iz Monte Carla su poručili da je u Dahanovom filmskom uprizorenju obiteljska povijest potpuno izokrenuta u komercijalne svrhe. "Grace of Monaco" je, prema mišljenju monegaške kneževske obitelji, "povijesno netočan" i "bespotrebno pompozan" filmski uradak, stoga ona ni na koji način ne želi biti dovedena u vezu s njime - shodno tome će, priopćeno je, bojkotirati i premijeru.

Velika imena - malo novih talenata

Ali Cannes će to sigurno preživjeti. "Grace of Monaco", koji će dan nakon svjetske premijere 14. svibnja zaigrati u europskim kinima, prikazuje se na Azurnoj obali izvan konkurencije, kao i većina filmova koji otvaraju velike festivale pa će nakon pompe oko svečanosti otvaranja biti brzo zaboravljen. Interes će na sebe privući prije svega filmovi koji se natječu za Zlatnu palmu. I ove godine sve vrvi od poznatih imena - što je uoči festivala ponukalo brojne kritičare da organizatorima predbace da se Cannes previše orijentira na etablirana imena i ne ostavlja prostora za otkrivanje mladih talenata.

Hollywoodska ponuda na Azurnoj obali je ove godine "tanka". Tu su Bennet Miller i Tommy Lee Jones, publici poznatiji kao glumci nego kao redatelji. Ali zato je Kanda zastupljena s tri zanimljiva redatelja: Davidom Cronenbergom, Atomom Egoyanom i 25-godišnjim "wunderkindom" Xavierom Dolanom.

Program kompletiraju filmovi iz Rusije, Argentine, Japana i apsolutni "uljez" u klubu "velikih": "Timbuktu" mauretanskog redatelja Abderrahmanea Sissaka.I ovoga puta je u natjecateljskoj konkurenciji najviše francuskih filmova. Tu je stari majstor Jean-Luc Godard (83) sa svojim 3-D-filmom, Bertrand Bonello s biografijom Yves-Saint-Laurenta i Michael Hazanavicius s prvim filmom nakon velikog uspjeha "The Artista".

U utrci za ovogodišnju Palmu su i braća Jean-Pierre i Luc Dardenne iz Belgije, koji u svojoj vitrini već imaju jedan trofej iz Cannesa. I Velika Britanija je zastupljena starom gardom i to starom gardom socijalno kritične kinematografije - filmovima Kena Loacha i Mikea Leigha. S velikim interesom se iščekuje novo djelo turskog redatelja Nurija Bilgea Ceylana.

Cannes "ne voli" njemački film

Njemačku kinematografiju su selektori festivala i ovaj put preskočili. Do zadnjeg časa su u igri bila četiri poznata njemačka redatelja - sva četiri s netom završenim produkcijama: Christian Petzold, Andreas Dresen, Fatih Akin i Wim Wenders. No, na kraju niti jedan neće biti prikazan u natjecateljskoj konkurenciji Cannesa, pri čemu treba reći da je Akin svoj film sam povukao.

Wendersov novi dokumentarac "Salt of the Earth" o brazilskom fotografu Sebastiãu Salgadu barem se našao u sporednom programu ("Un certain regard"). Čini se da Cannes još uvijek žali što su prošla vremena "Novog njemačkog kina" povezanog s imenima kao što su Fassbinder, Schlöndorff, Herzog i Wenders i da nije spreman otvoriti vrata njemačkom redateljskom podmladku.

Piše: Jochen Kürten/Dunja Dragojević/DW
14.05.2014. 17:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh