« Film
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
TUŠKANAC

Filmske satire Ephraima Kishona u kinu Tuškanac

Zagrebačko kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj organizira retrospektivu filmova slavnog književnika i humorista Ephraima Kishona

Volimo Kishona!
Volimo Kishona! (Arhiva)
Više o

kino Tuškanac

,

filmovi

,

Ephraim Kishon

Djela Ephraima Kishona kao humorista, književnika i dramatičara prepoznatljiva satirična stila većinom su dobro poznata domaćoj publici, no njegov scenaristički i redateljski rad na filmu mnogo je manje poznat. Slijedom toga, kino Tuškanac posljednja dva dana mjeseca studenog donosi jedinstvenu priliku za gledanje restauriranih kopija njegova tri najznačajnija filma, komedija Policajac (1971), Sallah Shabati (1964) i Veliko kopanje (1969).

U ponedjeljak i utorak, 29. i 30. studenog, zagrebačko kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael u Republici Hrvatskoj organizira retrospektivu filmova slavnog književnika i humorista Ephraima Kishona. Svoj prepoznatljiv satiričan stil, osim u književnim djelima, realizirao je i na filmu, a bit će prikazane restaurirane kopije njegova tri najznačajnija filmska ostvarenja.  

Program će u ponedjeljak otvoriti komedija Policajac (1971), četvrti Kishonov kino film i jedan od najvećih uspjeha njegove filmske karijere. Glavnu ulogu u filmu odigrao je Shaike Ophir, jedna od najvećih zvijezda izraelske kinematografije i televizije. Kroz formu komedije i lik dobroćudnog policijskog naivca, Kishon je propitao društvenu problematiku poput židovsko-arapskih odnosa, religije, rase, prostitucije, trgovine drogom. Film je bio veliki hit na domaćem tržištu, bio nominiran za Oscara, a osvojio Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. 

U utorak će biti prikazan Sallah Shabati (1964), scenarističko-redateljski debi Ephraima Kishona. Film je s preko milijun kino gledatelja bio do tog trenutka nagledaniji i najisplativiji izraelski film na domaćem tlu. Postao je prvi izraelski film sa snažnijim inozemnim odjekom i prvi nominiran za Oscara (za najbolji film izvan engleskog govornog područja), a osvojio je Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. Afirmirao je i naslovnog glumca Hayma Topola, koji je također nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg novog glumca.

Na programu će istoga dana biti i komedija Veliko kopanje (1969), za koju je Kishon dobio ideju kada zbog noćnih uličnih radova nije mogao spavati. Glavna meta filma bila je birokracija, njezin formalizam i apsurdne procedure. Izuzetno energična komedija u slapstick stilu naišla je na izvrstan prijem kod publike. Film je bio nominiran za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku i za glavnu nagradu Zlatni Hugo uglednog festivala u Chicagu. Uz Sallah Shabati i Policajca, ovo djelo smatra se ključnom točkom Kishonova relativno malog, ali značajnog filmskog opusa. 

27.11.2021. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh