« Film
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
11. ZFF

Filmom Zoran, moj nećak idiot otvoren ZFF

Ceremoniju otvaranja započeli su direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta

Otvoren 11. Zagreb Film Festival
Otvoren 11. Zagreb Film Festival (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

otvorenje

,

11. ZFF

Projekcijom filma 'Zoran, moj nećak idiot' u dupkom ispunjenoj dvorani kina Europa otvoreno je jedanaesto izdanje Zagreb Film Festivala. Ceremoniju otvaranja započeli su direktor Boris T. Matić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

'Jedanaesti Zagreb Film Festival je pred nama. Pripremili smo za vas stotinjak filmova u deset različitih programa. Uz uobičajene programe, spremili smo nekoliko novih i zanimljivih programa. Svakako trebamo spomenuti i edukativni dio festivala, našu Industriju na kojoj će sudjelovati gotovo sto polaznika i predavača iz Hrvatske i inozemstva', izjavio je Boris T. Matić.

'Cijeli program će se održavati na već uobičajenim mjestima s tim da ove godine dokumentarne filmove prikazujemo na još jednoj gradskoj, nama novoj lokaciji - u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Sve u svemu, očekuje nas osam dana prepunih projekcija, predavanja, predstavljanja, druženja i dobre zabave', dodao je Hrvoje Laurenta.

Prije nekoliko godina Hrvatska udruga producenata na Zagreb Fim Festivalu oformila je stalnu godišnju nagradu 'Albert Kapović' u spomen preminulog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Spomenuta nagrada dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istaknule u radu u području filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma.

Nakon Martine Petrović, Hrvoja Hribara, Siniše Juričića, ove godine nagrada je pripala Ankici Jurić Tilić. 'Zagonetni dječak',' Koko i duhovi',' Majka asfalta',' Ćaća', 'Crnci',' Kino Lika'. Mnoštvo debitanata. Renesansa dječjeg filma. Sve spomenuto nedvojbeno upućuje na to da ovogodišnja nagrada odlazi na točnu adresu. I da Ankica Jurić Tilić zaista voli i razumije filmsku produkciju', tim je riječima prof. Vedran Mihletić, član Povjerenstva Hrvatske udruge producenata nagradu uručio Ankici Jurić Tilić.

'Ovo mi je jedan od najljepših trenuaka u karijeri, i to ne samo zbog toga što sam nagradu dobila od svojih kolega, nego zbog toga što ona nosi ime Alberta Kapovića. Albert je bio pionir i vizionar kojem je zajednički interes bio prije svoga. Sve koje je poznavao učinio je ne samo većim profesionalcima nego i boljim ljudima', uz te je riječi nagradu preuzela Ankica Jurić Tilić.

'Za ovogodišnje festivalsko izdanje i to u svim programima, uspjeli smo osigurati i dosta filmova kojima je Zagreb jedna od prvih stanica na njihovom putu i koji su imali svoje svjetske premijere prije nešto više od mjesec dana. Jedan od takvih filmova je i ovaj, s kojim večeras otvaramo naš festival. Riječ je o talijansko-slovenskom filmu znakovitog imena 'Zoran, moj nećak idiot' koji je na festivalu u Veneciji nagrađen s čak četiri nagrade', najavio je Boris T. Matić.

Redatelj spomenutog filma, Mateo Oleotto potom je pozdravio publiku i napomenuo da mu je iznimna čast što njegov film otvara festival te dodao da se veseli druženju s publikom nakon projekcije.

Zagreb film Festival održava se uz potporu Grada Zagreba i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, Hrvatskog audiovizualnog centra, generalnog pokrovitelja Hrvatskog Telekoma, programa MEDIA Europske unije, Turističke zajednice Grada Zagreba, Društva hrvatskih filmskih redatelja, te medijskih pokrovitelja Tportala, Nove TV, Jutarnjeg lista, Hot.hr-a, Zagrebačke pivovare, Oryxa, Jamesona, FED-a, Kerschoffseta, Buga, hotela Dubrovnik, DHL-a, MTV-a i mnogih drugih.

Sve informacije o festivalskom programu možete pronaći na službenim stranicama www.zagrebfilmfestival.com

20.10.2013. 22:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh