« Film
objavljeno prije 8 mjeseci i 26 dana
NAJAVE

Film u šumi na Tuškancu tijekom kolovoza

Filmski programi Ljetne pozornice Tuškanac za kolovoz najavljuju projekcije festivalskih uspješnica i filmskih klasika, u rasponu od "Barbie" i "Oppenheimera" do klasika, "Amarcorda" i "Piana"

Program ovisi o kiši, naravno...
Program ovisi o kiši, naravno... (Arhiva)
Više o

Ljetna pozornica Tuškanac

,

Film u šumi

Filmski programi Ljetne pozornice Tuškanac za kolovoz najavljuju projekcije festivalskih uspješnica i filmskih klasika, u rasponu od "Barbie" i "Oppenheimera" do klasika, "Amarcorda" i "Piana". "Beskrajna ljubav" Emanuelea Crialesea, prikazan u konkurenciji festivala u Veneciji, obiteljska je drama smještena u Rim 1970-ih, o disfunkcionalnoj obitelji koju na okupu drži Penélope Cruz u glavnoj ulozi.

Obiteljskom dinamikom bavi se i "Jednog lijepog jutra" francuske redateljice Mije Hansen-Løve, majstorice istančanih psiholoških portreta, u kojem je glavnu ulogu odigrala karizmatična Léa Seydoux. Film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. Za ljubitelje trilera tu je "Zatvor 77" Alberta Rodrígueza, inspiriran istinitim događajima, u kojoj mladi zatvorenik predvodi pobunu za poboljšanje zatvorskih uvjeta u politički turbulentnim vremenima Španjolske 1970-ih. Glavnu ulogu odigrao je karizmatični Miguel Herrán, zvijezda popularne serije "La casa de papel". Program donosi i kriminalistički triler "Amore" Andree di Stefana u kojem vodeća zvijezda talijanskog filma, Pierfrancesco Favino, igra policajca koji se večer prije odlaska u mirovinu upleće u opasan sukob iz kojeg nitko neće izići čistih ruku. "Prepun iznenađenja, obrata te izvrsne glazbe i glumačkih nastupa, Amore je nezaobilazno štivo za sve koji vole dobro ispričane i režirane priče o običnim ljudima u neobičnim situacijama", napominje se u najavi.

Svakog četvrtka u sklopu "Kinoteke u šumi" prikazivat će se klasici, a prvi je Oscarom nagrađeni "Amarcord", gorko-slatka autobiografska drama Federica Fellinija, s upečatljivim likovima, grotesknim humorom i autentičnim pogledom na dobre i mračne strane ljudske prirode.

Tu je i, u povodu 30. rođendana, "Piano", poetična psihološka drama novozelandske redateljice Jane Campion u kojoj Holy Hunter igra ženu u dogovorenom braku upletenoj u ljubavni trokut, protkana sofisticiranom romantikom, emocijama i erotikom. Film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a nagrađen je i Oscarima za najbolju glumicu (Holy Hunter), sporednu glumicu (Anna Paquin) i originalni scenarij (Jane Campion).

Od aktualnih hitova posjetitelje očekuje komedija o najpoznatijoj lutki na svijetu, "Barbie" Grete Gerwig te "Oppenheimer", povijesna biografska triler-drama Christophera Nolana o ocu atomske bombe. Među hitovima su i "Trokut tuge", Zlatnom palmom nagrađena satira Rubena Östlunda, koja je bila nominirana za tri Oscara (film, režija, scenarij), a Zlatku Buriću donijela je nagradu za najboljeg europskog glumca. "Film u šumi" filmski je program koji nastaje u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, a održava se na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 1. kolovoza do početka rujna.  

06.08.2023. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh