« Film
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
NAJAVE

Film Toma Gotovca u MM centru

Kod Gotovca slučajnost igra značajnu ulogu u oblikovanju njegovih filmova strukturalističke orijentacije

Tom Gotovac je bio prava avangarda
Tom Gotovac je bio prava avangarda (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Tom Gotovac

,

GLENN MILLER 1.

Projekcija avanagardnog filma GLENN MILLER 1. (Srednjoškolsko igralište 1. ) redatelja Tomislava Gotovca održat će se u petak, 7. lipnja u MM Centru s početkom u 20:00. Ulaz besplatan!

produkcija: Centar za multimedijalna istraživanja SC, Zagreb: 1977.

scenarij, režija, montaža: Tomislav Gotovac

kamera: Ljubo Becić

16 mm, crno-bijeli, 45'

Program se realizira u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac.

(....) U filmovima u kojima Tom koristi Glenna Millera kao ime ili kao zvuk špice, Glenn Miller je za Toma oličenje i trijumf koncepta, tog jednog pronađenog i uvek ponavljanog zvuka. Ali kao i u filmu Glenn Miller Story, gde pronalaženje svog zvuka Miller u velikoj meri duguje slučaju (glavni trubač poseče usnu, pa Miller partiju trube prepravi za klarinet i tako pronađe "svoj zvuk", što je najverovatnije izmišljotina scenariste), tako i kod Toma, kako je to uočio još Hrvoje Turković, slučajnost igra značajnu ulogu u oblikovanju njegovih filmova strukturalističke orijentacije. Samo što je kod Toma, po Turkoviću, isplanirana struktura tu upravo da bi "izazvala slučaj".(....)  Zato Tomov plan za "izazivanje slučaja" u ovom filmu proizlazi iz one reference za Holywood u Glenn Millerovoj najavi za radio-emisiiju Moonlight Serenade, korišćenu za zvučnu pratnju najavne špice. Jer, američka "mainstream popularna kultura, čije su oličenje bili muzika Glenna Millera i holivudski filmovi Johna Forda, najmoćnije je oružje za osvajanje ljudskih duša.(....)

Iz knjige "Kino Tom" , autor: Slobodan Šijan, Izdavači: Muzej savremene umetnosti Beograd, Hrvatski filmski savez , Zagreb, 2012.

06.06.2019. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh