« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TRADICIONALNO RAZAPINJANJE

Filipinci obilježili Veliki petak pribijanjem na križ

Dvadesetak Filipinaca i ovaj je Veliki petak razapeto na križ, tradicionalno obilježavajući na taj način Kristovu muku

Fotografija vijesti
Više o

Filipini

,

Uskrs

,

razapinjanje na križ

Dobrovoljno pribijanje na križ svake godine prate deseci tisuća vjernika. Ove su se godine u velikom broju okupili u San Fernandu, 80 km sjeverno od Manile. Dobrovoljna razapinjanja na Filipinima su najekstremniji iskaz vjerske odanosti, a održavaju se uoči Uskrsa. "Mučenici" pristaju da im se u dlanove i stopala zabiju čavli, i pritom trpe neizmjernu bol.

"Nadam se da će Gospodin uslišiti moju želju da osvojim novce na 'juetengu' ove godine", rekao je 55-godišnji prodavač Alex Laranang za Reuters prije nego što su mu kroz dlanove i stopala zabili čavle. "Jueteng" je popularna filipinska ilegalna igra na sreću. Laranang je otac petero djece i tvrdi da je dvaput u pet godina dobio tri tisuće pesosa (oko 70 američkih dolara) na juetengu, zahvaljujući, kako vjeruje, razapinjanju na križ.

"Prvi put kad su me razapeli bio sam užasnut i molio sam Gospodina da mi ublaži bol. Danas ne osjećam ništa, kao da sam dobio injekciju", objasnio je. Nerijetko se tragična bilanca pribijanja na križ bilježi i mrtvima, pri čemu treba uzeti u obzir i činjenicu da u vrijeme Uskrsa na Filipinima vladaju velike vrućine.

22.04.2011. 12:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh