« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 7 mjeseci

Fidel Castro objavio kraj svoje vladavine

Novi čelnik Kube vjerojatno će postati Fidelov brat Raul

Više o

Fidel Castro

,

Kuba

Nakon gotovo pola stoljeća vladavine, osamdesetjednogodišnji komunistički vođa Fidel Castro objavio je jučer da odlazi s dužnosti čelnog čovjeka Kube. Karizmatični revolucionar, koji se iz javnosti povukao prije više od godinu dana zbog operacije želuca i otad ne obavlja svoje predsjedničke dužnosti, zahvalio se svojim zemljacima što su ga izabrali za člana kubanskog parlamenta te im poručio da više ne želi biti na položaju predsjednika vijeća države.

Iako će o tome odlučivati Nacionalna skupština, već se pretpostavlja da će Castrov nasljednik vrlo vjerojatno biti njegov mlađi brat, 76-godišnji Raul koji oboljelog kubanskog čelnika već mijenja na dužnosti predsjednika. Castrova objava o povlačenju izazvala je  dvojake reakcije.

“Mojim dragim zemljacima javljam da više ne težim položaju predsjednika vijeća države i vrhovnog zapovjednika.”

Fidel Castro 

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je kako se nada da će političko umirovljenje kubanskog vođe Fidela Castra biti početak demokratske tranzicije na Kubi. Kinesko vodstvo je s druge strane izrazilo žaljenje zbog Castrova povlačenja, ali i naglasilo da će nastaviti suradnju s Havanom. Analitičari smatraju da će Raul provesti reforme po uzoru na Kinu. (MB) 

19.02.2008. 23:11:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh