« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ČUDO :)

Fidel Castro bio je fan Ivana Pavla II

Prije papina posjeta Kubi 1998. Castro je pročitao sve enciklike i neke pjesme Ivana Pavla II

Neočekivana reakcija kubanskog revolucionara
Više o

Fidel Castro

,

Papa Ivan Pavao II.

Kardinal Bertone u knjizi pod nazivom "Veliko srce. Posveta Ivanu Pavlu II.", između ostaloga, iznosi pojedinosti iz privatna razgovora s Ivanom Pavlom II. nakon njegova povratka s Kube, prenosi Hina

"Njegova ocjena tog putovanja bila je vrlo pozitivna. S velikim je entuzijazmom pričao o kubanskome narodu, koji je zahvaljujući njegovu posjetu osjetio neku vrstu oslobođenja", piše talijanski kardinal.

"Fidel Castro pokazao je istinsku simpatiju prema Papi koji je, podsjećam, tada već bio bolestan. Ivan Pavao II. mi je povjerio kako se vjerojatno nijedan drugi predsjednik države nije tako dobro i detaljno pripremio za njegov posjet", piše kardinal Bertone. Fidel je "pročitao Papine enciklike, njegove najvažnije govore, čak i neke njegove pjesme", dodao je.

Katolička nacija koja živi pod marksističkim režimom tijekom Papina posjeta Kubi u siječnju 1998., bila je pomalo rezervirana i zbunjena, kao i državna vlast, no doček i odnos prema poljskome Papi bio je vrlo topao.

Ivan Pavao II. tada je pozvao Kastrov režim da se otvori, no istodobno je kritizirao Amerikance zbog embarga nametnutog toj državi.

Papa Benedikt XVI. svog će prethodnika proglasiti blaženim u nedjelju, 1. svibnja.

24.04.2011. 19:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh