« Film
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
pssst!

Festival nijemog filma od 12. do 15. studenog

Festival se održava u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, a svaku filmsku večer prate koncerti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zagreb-info

,

Festival nijemog filma

,

Pssst!

,

Ljiljana Perišić

Festival nijemog filma "Pssst!", posvećen najznačajnijim filmovima njemačkog ekspresionizma i španjolskog nadrealizma, održat će se od 12. do 15. studenoga u Centru za kulturu Trešnjevka, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

''Treći Festival nijemog filma prigoda je za mlađu publiku da vidi na kojim se temeljima razvijao film kroz povijest, ali i da uoči utjecaje koji su i danas prisutni u pojedinim filmskim žanrovima, primjerice horrorima'', rekla je Ljiljana Perišić, ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka, što organizira festival.

Perišić drži da je taj festival jedinstven po tome što svaku filmsku večer prati glazba uživo. Posjećenost dosadašnjih izdanja festivala bila je jako dobra, a mnogi su dolazili upravo zbog koncerata, a ne samo zbog filmova, dodala je.

Večer njemačkog ekspresionizma donosi filmove "Živci" Roberta Reinerta (1919.), o ljubavnoj vezi između radikalnih političkih suparnika i "Berlin: simfonija velegrada" Waltera Ruttmanna (1927.), dokumentarni film o jednom danu u životu Berlina.

Od njemačke kinematografije na rasporedu su i pseudodokumentarac "Ljudi nedjeljom" Roberta Siodmaka (1930.) te "Ne želim biti muškarac" Ernsta Lubitscha (1918.).

Španjolski nadrealizam predstavljaju Bunuelovi filmovi "Las Hurdes, zemlja bez kruha" (1932.), dokumentarac o jednoj od najsiromašnijih španjolskih pokrajina i njegov kultni "Andaluzijski pas" (1929.), te "Španjolska zemlja" Jorisa Ivensa (1937.).

Hrvatske filmove predstavit će program avangardističkih filmova iz šezdesetih, nastalih u Kinoklubu Zagreb, a priređen je i program novijih filmova studenata Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu.

Na festivalu će svirati Dada Jihad, Kruno Levačić trio, Karlo Slavikovski kvartet i Kolja Gjoni trio. (hina/metro-portal)

09.11.2009. 15:49:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh