« Film
objavljeno prije 10 godina
FILMSKE MUTACIJE

Festival nevidljivog filma od 1. do 5. prosinca u MSU

Središnja tema festivala "Filmske mutacije" posljedica je potrebe za redefiniranjem pojma filmskog kustostva

Filmske Mutacije
Filmske Mutacije (Organizator)
Više o

filmski festival

,

MSU

,

zagreb-info

,

filmske mutacije

"Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma", čije se četvrto izdanje bavi politikama filmskog kustostva, odnosno načinima filmskog predstavljanja i tumačenja, održat će se od 1. do 5. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Ovogodišnji festival obuhvatit će programe i predavanja svjetskih filmologa, Alexandera Horwatha, Olafa Moellera, Nicole Brenez i Goa Hirasawe te filmskih autora Lecha Kowalskog i Klausa Wybornyja, koji bi trebali potaknuti raspravu i refleksiju o oblicima nekomercijalnog prikazivalaštva te o etici, estetici i politici manje zastupljenog, manjinskog kustostva, stoji u današnjoj najavi organizatora festivala, umjetničke organizacije "Film-protufilm".

Središnja tema festivala posljedica je potrebe za redefiniranjem pojma filmskog kustostva, koja se posljednjih godina pojavila u raspravama o digitalnosti, smrti i mutacijama analognog filma, o iščekivanju arhivske i muzejske sudbine filma na celuloidnoj vrpci i izazovima s kojima će se filmski muzeji i arhivi suočiti u digitalnom dobu, dodaje se.

U programu "Postoji li uzaludnija aktivnost od pokazivanja slika" prikazat će se filmovi Pierrea Clementija i Lecha Kowalskog, u "zvučnoj" selekciji radovi austrijskog redatelja Gerharda Benedikta Friedla, dok će se nekonvencionalne i nekonformističke estetike biti predstavljene u programu Olafa Moellera, stalnog kustosa filmskog festivala u Oberhausenu.

Jasna Žmak, umjetnička urednica festivala napomenula je kako se kustostvo obično veže uz likovnu umjetnost, no u zadnje se vrijeme sve više koristi i u ostalim umjetničkim sferama, pa i u filmu. Na festivalu će se raspraviti i sam pojam filmskog kustostva za koji postoje različita tumačenja, neki njime obuhvaćaju filmske arhive i muzeje, a drugi programe festivala, dodala je.

Na simpoziju "Politike filmskog kustostva" raspravit će se početne teze vezane s filmskim programima, a zaključci će se uvrstiti u zbornik o odabranim povijesnim i suvremenim načinima filmskog predstavljanja i tumačenja.

Predavač na tokijskom Sveučilištu Go Hirasawa će u programu "Film & Situacije" predstaviti revolucije u japanskoj umjetnosti, od najradikalnije japanske performerske neoavangardne grupe "Nulta dimenzija" do političke filozofije Masaoa Adachija.

Međunarodni projekt "Filmske mutacije: Festival nevidljivog filma" pokrenut je 2007. u Zagrebu u suradnji s filmolozima i filmskim kustosima iz više zemalja, a nadahnut je njihovim esejima o filmu u knjizi "Filmske mutacije: Promjenjivo lice svjetske filmofilije".(hina/metro-portal)

23.11.2010. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh