« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
KRLEŽIN GVOZD

Festival Miroslav Krleža 3. - 7. srpnja 2012

U Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža Krležinom Gvozdu Goran Matović pokreće jedinstveni festival posvećen Miroslavu Krleži

Festival posvećen Krleži u njegovoj kući
Festival posvećen Krleži u njegovoj kući (Arhiva)
Više o

zagreb-info

,

Festival Miroslav Krleža

,

Krležin Gvozd

,

Goran Matović

,

Hrvatski nokturno

U autentičnim prostorima Krležine kuće i na platou ispred kuće utorak, 3. srpnja u 20 i 30 otvaranje se prvo izdanje Festivala Miroslav Krleža s programom; Krleža - Hrvatski nokturno. U programu sudjeluju; Arsen Dedić, Goran Matović, Vesna Tominac, Goran Grgić, Mirela Videk, Edin Karamazov. Koncept ovog scenskog događanja potpisuje Goran Matović. Domaćin programa je Pero Kvrgić.

Goran Matović autor je koncepta festivala( kojeg realizira uz potporu Grada Zagreba, sponzora, pokrovitelja, Teatra poezije i Muzeja grada Zagreba) otvara jedinstveni festival posvećen velikom književniku.

Scenska kompozicija Hrvatski nokturno zamišljena je kao ogledanje u fragmenatima Krležina opusa u sumornom 21. stoljeću. Pero Kvrgić uz Vesnu Vrabec(voditeljicu Memorijalnog prostora) publiku provodi kroz prostor Krležinog stana. Kvrgić evocira sjećanje na prve susrete s Krležom i njegovim teatrom. Slavni glumac potom publiku dovodi na plato gdje je priređena okvir za ovaj scenski događaj.

U ovoj scenskoj kompoziciji sabrani su fragmenti djela: Moj obračun s njima, Na rubu pameti, Najnovija anatema moje malenkosti, Dnevnik, E. Čengić: S Krležom iz dana u dan, Razgovori s Miroslavom Krležom (P. Matvejevića), Deset krvavih godina, Pjesma svjetioničara... Dijalog o Krleži i s Krležom je ono što bi moglo njegovoj misli vratiti vitalnost, snagu i punoću. Ideja ovog scenskog susreta je razgovor kroz fragmente Krležinog djela. Višeslojni polemički portret legendarnog pisca građen je udjelom živog govora, glazbe, pjeva, dokumentarnog filma i tonskog zapisa Krležina glasa.

Krležin Gvozd postaje mjesto susreta umjetnika kojima je Krleža misaoni i duhovni orijentir. To je susret sa živim djelom u kome se neprekidno ogledamo.

Glumci, književnici, glazbenici, likovni i filmski umjetnici „iz svog mraka, iz svoje svjetlosti" svjedočit će svoju fascinaciju velikim piscem kroz multimedijalna scenska događanja. 

01.07.2012. 17:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh