« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
AFERA NANBUDO

Ferenčak i Turković osuđeni na godinu dana zatvora

Tužiteljstvo ih je teretilo da su zloporabili položaj i ovlasti s ciljem stjecanja dobiti, točnije 9,5 milijuna kuna

(Ranko Suvar / CROPIX )
Više o

Srećko Ferenčak

,

Petar Turković

,

afera Nanbudo

Bivši saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Hrvatskog nanbudo instituta Srečko Ferenčak te njegov suradnik Petar Turković danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na godinu dana zatvora zbog 'afere nanbudo' u kojoj ih se teretilo da su zaradili više od 9,5 milijuna kuna na nezakonitoj prodaji gradskog zemljišta.

Ukoliko presuda postane pravomoćna Ferenčaku i Turkoviću oduzet će se svakom po 4,8 milijuna kuna, koliko su navodno zaradili na prodaji zemljišta Konzumu. Ferenčaka i Turkovića tužiteljstvo je teretilo da su zajedno i po dogovoru zloporabili položaj i ovlasti s ciljem da Ferenčakovoj tvrtki i Turkoviću osobno pribave materijalnu dobit veću od 9,5 milijuna kuna.

Oni su, naime, od grada Zagreba 1996. po povoljnim uvjetima otkupili zemljište namijenjeno izgradnji centra za invalide, a potom ga po višestrukoj cijeni prodali Konzumu.

Obrazlažući presudu sudac Zdravko Majerović kazao je da je tijekom suđenja nedvojbeno dokazano da optuženici od samog početka na zemljištu veličine 5.000 četvornih metara nisu planirali izgraditi Centar za dnevnu skrb invalidnih osoba, zbog čega im je gradsko zemljište ustupljeno po povoljnijim uvjetima.

Već u prvom projektu, koji je u konačnici propao jer ga banke nisu željele pratiti kreditima, humanitarni aspekt stavljen je na marginu, a planirana je gradnja komercijalnih sadržaja, pojasnio je sudac.

Dodao je da su optuženicima izrečene minimalne zakonom predviđene kazne, jer su ranije dobar dio svog vremena potrošili na pomoć invalidima.

"Angažirali ste se na području koje traži dosta odricanja. No, to ste uprljali ovim nedjelom", kazao je Majerović. Ferenčak nakon presude nije želio davati izjave medijima, a njegov odvjetnik najavio je žalbu Vrhovnom sudu.

Žalbu je, međutim, najavila i predstavnica tužiteljstva nezadovoljna visinom kazne. U svojim obranama optuženi su ranije odbacili sve što im se stavlja na teret ističući da su u projekt uložili vlastiti novac te da nikoga nisu oštetili. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 15:21:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh