« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
FRKA?

FBI se boji ISIL-ovih otmica

Potpora Islamskoj državi (ISIL) povećala se od početka američkih zračnih napada u Iraku i ta militantna skupina mogla bi oteti još talaca kako bi iznudila ustupke Washingtona

ISIL utjerao strah u kosti Amerikancima
ISIL utjerao strah u kosti Amerikancima (Arhiva)
Više o

FBI

,

otmice

,

ISIL

,

Islamska država

ISIL želi 'posijati strah i regurutirati nove pripadnike' te privući pozornost javnosti, što se vidi iz njegove aktivnosti na društvenim mrežama i objavljivanja videosnimaka smaknuća američkih novinaraJamesa Foleya i Stevena Sotloffa, rekao je James Comey.

'ISIL-ovo rašireno korištenje društvenih mreža i pridobivanje potpore na internetu povećalo se od početka američkih zračnih udara u Iraku', dodao je Comey u saslušanju pred Kongresom o prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

ISIL i ostale skupine 'mogli bi i dalje otimati američke taoce kako bi prisilile američku vladu i narod na ustupke koji bi samo ojačali ISIL i potaknuli njegove terorističke operacije', istaknuo je Comney. SAD i Velika Britanija, za razliku od nekih europskih država, načelno ne plaćaju otkupnine za taoce.

Procjenjuje se da ISIL dnevno zarađuje milijun dolara prodajom nafte na crnom tržištu, krijumčarenjem, krađama i otkupninama za taoce, rekao je Direktor nacionalnog centra za protuterorizam Matt Olsen.

Ta radikalna sunitska skupina je putem interneta privukla više od 15.000 stranih boraca u Siriji, koji bi se u svoje države mogli vratiti 'željni borbe, radikalizirani i predani da nas napadnu', rekao je Olsen.

18.09.2014. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh