« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OBAVJEŠTAJNA PREVARA

FBI priznao da je fotorobot ostarjelog bin Ladena lažan

Slika koju je 'naprednim tehnologijama' stvorio FBI kako bi prikazao ostarjelog bin Ladena nastala je krađom i doradom slike španjolskog političara

Gaspar Llamazares
Gaspar Llamazares (Daily Mail/Getty Images)
Više o

fotorobot

,

prevara

,

Osama bin Laden

,

FBI

,

krađa identiteta

,

Gaspar Llamazares

Španjolski političar mađarskog porijekla Gaspar Llamazares izjavio je da bi mogao tužiti američki Federal Bureau of Investigation (FBI) zbog neovlaštenog korištenja njegove fotografije u izradi fotorobota ostarjelog Osame bin Ladena.

Llamazares, bivši vođa španjolske Ujedinjene ljevice i trenutni zastupnik komunističke stranke u španjolskom parlamentu, izjavio je kako je zaprepašten postupkom FBI-ja te je najavio kako će, ukoliko ne dobije objašnjenje za takav postupak, pokrenuti sudski proces.

"Prvo želim čuti objašnjenje, ali FBI mi ga još uvijek nije ponudio, a tek onda ću odlučiti hoću li ih tužiti", rekao je Llamazares za CNN. "Posljednjih dana svjedočio sam, kao i cjelokupna svjetska javnost, uplitanju sigurnosnih službi u neke vrlo sumnjive stvari, a uz to su na vidjelo izašli i neki njihovi vrlo ozbiljni propusti no nisam mogao niti sanjati da će me se to dotaknuti ovoliko direktno i osobno", dodao je.

Llamazares je izjavio kako su tehničari FBI-ja metodom 'cut and paste' s njegove fotografije, skinute ni više ni manje nego s Google Imagesa, uzeli čelo, kosu i vilicu kako bi kreirali fotografiju ostarjelog bin Ladena.

FBI je 15. siječnja pri objavljivanju fotografije koja je razdijeljena po čitavom svijetu, izjavio kako su pri njenoj izradi korištene 'posebne tehnologije' te se uz to, očekivano, pohvalili svojim velikim uspjehom.

Nakon što je španjolski list El Mundo otkrio da se radi o prijevari FBI i američki State Department nevoljko i tiho priznali su 'pogrešku' i uklonili spornu fotografiju sa svojih web stranica. FBI je uz to najavio i kako osniva komisiju koja će istražiti tko je odgovoran za propust i radi li se o namjernom činu.

Ostaje za vidjeti kakvi će biti rezultati istrage te komisije no, po svemu sudeći stvar će polako nestati iz medijskog prostora što je pravilo kod sigurnosnih propusta, ili prijevara, ovog tipa. Debakl je u brojnim krugovima protumačen kao još jedan pokušaj bacanja prašine u oči od strane obavještajnih krugova čije najmoćnije agencije već godinama tvrde kako nemaju nikakvih podataka o najtraženijoj osobi na planetu u što zaista malo tko može vjerovati.

19.01.2010. 20:37:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh