« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
DAKLE, STVARNO ...

FBI poticao američke muslimane na terorizam

FBI je u tajnim operacijama praćenja planiranim nakon 11. rujna 2001. 'ohrabrivao, poticao a ponekad i plaćao' američkim muslimanima da izvode atentate

Cirkus u SAD
Cirkus u SAD (Arhiva)
Više o

FBI

,

muslimani

,

teororizam

U velikom broju od više od 500 slučajeva vezanih za terorizam koji se nakon 11. rujna 2001. vode na američkim sudovima, 'američko ministarstvo pravosuđa i FBI ciljali su američke muslimane u nezakonitim protuterorističkim tajnim operacijama utemeljenim na vjerskoj i etničkoj pripadnosti', upozorava se u izvješću organizacije Human Rights Watch (HRW) potkrijepljenom brojnim primjerima.

Organizacija je uz pomoć Instituta za ljudska prava pri Pravnoj školi sveučilišta u Columbiji proučila 27 slučajeva, od početka istrage do suđenja, preko podizanja optužnice i uvjeta držanja u pritvoru te razgovarala s 215 osoba, među kojima su bili sami optuženici i osuđenici te članovi njihove obitelji, odvjetnici, sudci i tužitelji.

'FBI je u nekim slučajevima možda stvarao teroriste od pojedinaca koji su poštovali zakon, predlažući im da izvedu terorističku akciju', ističe se, uz napomenu da polovica osuđujućih presuda proistječe iz 'podmetnutih operacija'.

Andrea Paslow, jedan od autora izvješća, rekao je da 'velik broj tih ljudi ne bi nikada počinio kazneno djelo da ih redarstvene snage nisu ohrabrivale, poticale a ponekad i plaćale za izvođenje terorističkih akcija'.

Kako navodi HRW, FBI je usto nerijetko ciljao osjetljive osobe, s psihičkim i intelektualnim teškoćama.

22.07.2014. 17:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh