« Film
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
FAK PREPORUKA

FAK preporučuje klasik - Kabinet doktora Caligarija

Osnovna linija priče ispričana je u retrospekciji riječima mladog Francisa, koji se prisjeća niza misterioznih ubojstava koja su potresla gradić Holstenwall

Kabinet doktora Caligarija
Kabinet doktora Caligarija (Arhiva)
Više o

Kabinet doktora Caligarija

,

FAK preporuke

Bizarna poslastica za sve ljubitelje groteske i fantastike, Kabinet dr. Caligarija (1920.) nezaobilazna je postaja za sve one koji žele upotpuniti svoje filmsko znanje. Jedan od klasika nijeme kinematografije, film u režiji Roberta Wienea jedno je osobito djelo, fantazmagorična nijema parada bizarnih likova i još bizarnije scenografije. Njemačka je ovdje pokazala sav sjaj svoga ekspresionističkog izričaja i neograničeni potencijal ljudske mašte, koja u novom mediju pronalazi plodno tlo za svoje ispoljavanje.

Osnovna linija priče ispričana je u retrospekciji riječima mladog Francisa, koji se prisjeća niza misterioznih ubojstava koja su potresla gradić Holstenwall. Vizualno jedinstvena radnja započinje dolaskom doktora Caligarija, koji kao sajmišnu atrakciju predstavlja mjesečara Cesara, tvrdeći da je taj jedinstveni humanoidni primjerak zadnje 23 godine proveo hodajući u snu. Obdaren posebnim moćima predviđanja budućnosti, Cesar je hipnotizirana lutka pod vlašću svoga gospodara.

Hoffmanovska vizija automatona koji poprima ljudske osobine ovdje je preokrenuta u sliku žive osobe zaleđene u mjestu, mehaniziranog Cesara lišenog ljudske volje i mogućnosti izbora. Uskoro se Cesareva predviđanja pokažu opasnijima nego što se to čini, dok niz misterioznih zločina počinje zapljuskivati mještane ovog snovitog mjesta.

Cijelu preporuku pročitajte na FAK portalu.

05.04.2015. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh