« Film
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
FILM

Factumov Mediteran u Dokukinu KIC

Factum u Dokukinu KIC nastavljaju se projekcijama tri pomalo zaboravljena, ali iznimno važna i uspjela naslova koje potpisuje čak pet redatelja

Bit će tri sjajna filma
Bit će tri sjajna filma (Arhiva)
Više o

Dokukino KIC

,

dokumentarac Mediteran

Na programu su filmovi s kraja dvadesetog stoljeća: Sretno! (1999, 35′) i BAG (1999, 20′) redateljskog trojca kojeg čine Dalibor Matanić, Tomislav Rukavina i Stanislav Tomić.

Njihovim filmovima će se pridružiti i onaj redatelja Brune Ankovića, naslovljen Vanka škvare (2000, 28′). Potonji je svoj interes okrenuo prema tzv. večeri za redikule koju je početkom dvadesetog stoljeća u Splitu organizirao gradonačelnik Vicko Mihaljević.

Originalni film prepun oriđinala daje posebno svjetlo na rad autora Brune Ankovića, uostalom kao i filmovi Sretno! i BAG na svoje autore.

Matanić, Rukavina i Tomić danas nemaju vidljivijih profesionalnih dodirnih točaka no u jednom su ranom profesionalnom i kasno studentskom periodu često zajedno surađivali. Omnibus o zagrebačkim marginalcima Metropola njih su trojica snimili 1998. a da bi tijekom 1999. u okrilju Factuma snimili fascinantan Sretno! o kadrovskoj (gospodarskoj, društvenoj,...) smjeni u Labinu. Zatvaranje posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj, rudnika Tupljak, značio je odlazak rudara i dolazak ni više ni manje već: članova umjetničkog pokreta Labin Art Expressa.

Treći film je BAG, film o Karlobagu, gradu s više kamiona no stanovnika ali i jakim vjetrom. Tužan veseo film o podvelebitskom prometnom središtu Karlobagu u trenutku kad je ta tranzitna kamionska postaja zarobljena burom. 

17.01.2023. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh