« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
sretan rođendan

Facebook za 5 godina postojanja skupio 150 milijuna korisnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Facebook

,

bojno polje facebook

,

komunikacija

,

svjetska društvena mreža

,

socijalni fenomen

Tri su mlada Amerikanca u veljači 2004. izmislila Facebook u svojoj studentskoj sobi, a pet godina poslije najposjećenija svjetska društvena mreža postala je socijalni fenomen, iako se publika od 150 milijuna korisnika još nije počela pretvarati u zlato.

Mark Zuckerberg, tad u dobi od 19 godina, Dustin Moscovitz i Chris Hughes, studenti uglednog Hardvarskog sveučilišta, željeli su stvoriti mrežu uz pomoć koje će ostati u vezi sa svojim prijateljima, a danas u Facebooku, sa sjedištem u Plu Altu u Kaliforniji, radi 800 zaposlenika, uz rast broja korisnika od 127 posto, po istraživanjima specijalizirane tvrtke comScorea.

"Facebook je utemeljen 2004. kako bi ljudima omogućio sredstvo da budu u vezi i razumiju svijet oko sebe. Sretni smo i ushićeni time što vidimo da se toliko ljudi koristi Facebookom", napisao je Zuckerberg u poruci postavljenoj na svojoj stranici.

Facebook je vrlo brzo zaveo i studente izvan Harvarda, potom pridobio milijune poklonika u SAD-u, a naposljetku i u svijetu.

No postoje i oni koji ne podupiru takvu vrstu internetskih stranica i koji upozoravaju na to da profil neke osobe, osim dobronamjernih prijatelja, može privući i seksualne grabežljivce, rasiste ili vjerske fanatike.

"Nije bilo lako nešto stvoriti i brzo razviti u pet godina, ali još nismo završili. Izazovi koji nas očekuju moraju nas nagnati na stalne inovacije", stoji u Zuckrebergovoj poruci.

Iako je jedan od najvećih izazova pred Facebookom taj da postane unosan, jer osim novca ulagača nema praktički nikakvih prihoda, bogatstvo Marka Zuckreberga u 24. godini života, po procjenama časopisa Forbesa, doseže milijardu i pol dolara. (hina/metro-portal)

05.02.2009. 18:12:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh