« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
MOLIM?!

Facebook se povlači iz Europe?

Najava potencijalnog povlačenja iz EU, kažu, nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku

Malo ga je ponijelo?
Malo ga je ponijelo? (Arhiva)
Više o

Facebook

,

Mark Zuckerberg

,

Europa

Facebook prijeti povlačenjem Europe, a razlog je naredba irske Komisije za zaštitu podataka, koja je tvrtki Marka Zuckerberga naložila da podatke o europskim korisnicima i korisnicama prestane prebacivati na servere u SAD. Facebook traži da se ta naredba te su podnijeli tužbu kojom se osporava zabrana irskog regulatornog tijela.

Provođenje naredbe onemogućilo bi nam rad, tvrde u tvrtki koja posjeduje jednu od najpopularnijih društvenih mreža na kojoj milijuni korisnika i korisnica dijele svoje podatke.

''U slučaju da Facebook podlegne potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika i korisnica u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogli pružati usluge Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji'', ustvrdila je Yvonne Cunnane, direktorica zaštite podataka i generalna suradnica Facebooka u Irskoj, inače jednoj od svjetskih centrala te tvrtke, prenosi njene riječi Businees Insider

Napominje da je Facebook dobio samo tri tjedna da odgovori na tvrdnje Irske i da nije ranije niti kontaktiran oko ovog pitanja, a tvrtki je posebno trn u oku irska povjerenica za zaštitu podataka Helen Dixon za koju tvrde da uopće nije upoznata s time što oni rade i nevjerojatno im je da jedna osoba mogla donijeti takvu odluku.

Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i servisi oslanjaju se na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama, podsjećaju, pa bi ovo mogao biti problem koji će imati posljedice na svjetsku ekonomiju. ''Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU baš dok mi tražimo način da se oporavimo od COVIDA-19'', ustvrdio je ranije Facebookov glavni lobiist Nick Clegg.

U komentaru za medije iz Facebooka su kasnije objasnili da najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku. Međutim, ističu da se za rad svojih servisa oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a pa ako toga nema neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima i korisnicama u Europskoj uniji, a njih je više od 400 milijuna.

25.09.2020. 18:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh