« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
bojno polje facebook - nastavak

Facebook: Sanader protiv Milanovića

Milanovićeva izjava o satiri vrlo je opasna

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

Sanader Facebook

,

bojno polje facebook

,

Grinch Facebook

,

Grinch Sanader

,

Milanović Sanader Facebook

Premijer Ivo Sanader danas je vrlo opasnom ocijenio izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji je prikazivanje fotomontaže Sanadera u nacističkoj uniformi na internetskoj Facebook grupi predsjednika Foruma mladih dubrovačkog SDP-a nazvao satirom.

"Mislim da je to vrlo opasna izjava", rekao je Sanader u emisiji Hrvatskog radija "Kako vlada Vlada". Istaknuo je da se s demokracijom ne može igrati tako da se veliča totalitarizam te da "nema satire ni igranja s kukastim križem, nacističkim ili ustaškim obilježjima".

"Sve ono što se događa na Facebooku s tim nacističkim obilježjima, to nije protiv premijera, to je protiv demokracije u Hrvatskoj", rekao je Sanader, ističući kako osobno nema ništa s postupanjem policije u tom slučaju. "Bio sam izvan zemlje, nisam imao pojma o tome", kazao je je premijer, koji je za slučaj čuo nakon konferencije za novinare SDP-ovca Ranka Ostojića u Splitu.

Naglasio je i da je policija depolitizirana još u njegovu prvom premijerskom mandatu te da će ona "raditi svoj posao, neovisno o tome što misli premijer ili bilo koji drugi ministar".

Iako smatra da svatko na internetu ima pravo iznijeti svoje mišljenje, Sanader je istaknuo da se ne može tolerirati propagiranje totalitarnog sustava, "pogotovu kad dolazi od bilo koje stranke u Hrvatskoj, a naročito od onih koji za sebe kažu da su uvijek bili antifašisti, kao što smo svi mi to uvijek bili".

Govoreći o udaru financijske krize na hrvatsko gospodarstvo, Sanader se založio za smanjivanje parafiskalnih nameta gospodarstvu, kakvi su, primjerice, članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ili Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), a odbacio je tvrdnje da bi mogao doći u pitanje reprogram hrvatskih obveza u 2009.

Premijer je tako reagirao na tvrdnju šefa HGK Nadana Vidoševića da će Hrvatskoj u 2009. na naplatu doći 20 milijardi eura vanjskog duga, a da devizne pričuve ne pokrivaju taj iznos, zbog čega bi u pitanje mogao doći reprogram dugova.

"Točnu informaciju dat će ministar financija Ivan Šuker, a ono što oko brojki mogu reći odmah, bez ikakvih konzultacija, jest to da će Hrvatska bez problema sve svoje dugove financirati, da ćemo ih platiti ili ćemo ih reprogramirati, već o kakvoj situaciji bude riječ", odgovorio je Sanader, naglasivši da definitivno nisu točne brojke o kojima govori Vidošević te da je riječ o manjem iznosu.

Naglasio je da je "nepotrebno takvo stvaranje nervoze i panike", jer, ističe, nitko do sada nije spomenuo mogućnost da Hrvatska neće moći otplatiti svoje dugove, niti takva mogućnost postoji.

Razlog za Vidoševićev istup vidi u prijedlozima da se gospodarstvo rastereti ukidanjem parafiskalnih nameta, među kojima se spominje i obveza članarine u HGK.

Sanader je istaknuo da je osobno protiv ukidanja obveze članstva u HGK, ali smatra da će se morati razmisliti o nižoj članarini te o ukidanju drugih parafiskalnih nameta, kojih je, po evidenciji Ministarstva financija, čak 225.

Dodao je da takve mjere predlaže i dobar dio Hrvatske udruge poslodavaca i Ekonomskog vijeća, pa će, rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta biti i jedna od tema na idućoj sjednici tog tijela.

Komentirajući prijedloge da i Hrvatska u krizi potiče potrošnju i subvencionira kamate na kredite građana, kako to čine neke druge europske zemlje, Sanader je ocijenio da bi poticanje potrošnje dodatno povećalo uvoz, a budući da su hrvatske banke u stranom vlasništvu, novac od subvencija završio bi izvan zemlje.

Na kritike da je pozivanjem na štednju za blagdana "ukrao Božić", Sanader odgovara kako su se njegove riječi o Božiću bez darivanja i domjenaka odnosile isključivo na državne i javne tvrtke i ustanove. "Zašto bi Dragičević darivao Nadana Vidoševića i obratno", upitao je.

Založio se još jednom za rezanje dužnosničkih povlastica, poput besplatnog parkiranja te za manje plaće menadžera u javnim i državnim tvrtkama.

Za zahtjeve Hrvatskog rukometnog saveza koji je tražio da gradovi organizatori sudjeluju u troškovima promidžbe predstojećeg svjetskog prvenstva, Sanader je kazao kako su "malo pretjerani". Izvijestio je da je od Ministarstva financija tražio izvještaj o troškovima prvenstva, te naglasio kako "glamurozna otvorenja ne dolaze u obzir". (hina/metro-portal)

Počelo je Grinchem Sanaderom, pa Facebook grupom protiv Sanadera ....

Svađa se nastavlja i širi, počinje bitka za Facebook ...

Pa je napokon reagirao i Milanović ...

01.12.2008. 18:41:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh