« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
GROZNO

Facebook otvara Instagram za djecu?!

Američko Nacionalno udruženje državnih odvjetnika pozvalo je Facebook da odustane od planova za pokretanje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina "Instagram Kids", pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti

Loša ideja...
Loša ideja... (Arhiva)
Više o

djeca

,

Facebook

,

Instagram

U pismu izvršnom direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu, 44 glavnih državnih i regionalnih odvjetnika tvrdi da društveni mediji mogu biti štetni za djecu "zbog bezbroj razloga" i da Facebook u svojoj dosadašnjoj praksi nije uspio zaštititi dobrobit djece na svojim platformama.

Za primjer navode Facebookovu aplikaciju Messenger Kids koja je, kako kažu, sadržavala kvar koji je djeci omogućio da zaobiđu ograničenja i pridruže se grupnim chatovima s nepoznatim osobama.

"Čini se da Facebook ne reagira na potrebu, nego je stvara, jer se ova platforma prvenstveno sviđa djeci koja inače nemaju ili ne bi imala profil na Instagramu. Ukratko, Instagramova platforma za malu djecu štetna je iz bezbroj razloga. Državni odvjetnici pozivaju Facebook da odustane od svojih planova za lansiranje te nove platforme", navodi se u pismu.

"Djeca nisu sposobna za snalaženje u složenostima onoga što susreću na mreži"

Odvjetnici tvrde da društveni mediji mogu štetiti tjelesnoj, emocionalnoj i mentalnoj dobrobiti djece. Kao štetne pojave navode cyber-bullying na Instagramu te uporabu platforme od osoba koje na razne načine eksploatiraju djecu.

"Djeca nisu sposobna za snalaženje u složenostima onoga što susreću na mreži, uključujući oglašavanje, neprikladan sadržaj i odnose s nepoznatim ljudima", kaže se u pismu. Spominje se istraživanje koje je otkrilo porast od 200 posto u zabilježenim slučajevima korištenja Instagrama za zlostavljanje djece tijekom šestomjesečnog razdoblja 2018. godine. Samo u 2020. godini Facebook i Instagram prijavili su 20 milijuna slika seksualnog zlostavljanja djece, kaže se u pismu.

Cyber-bullying je također jedna od glavnih briga. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je 42 posto mladih korisnika Instagrama doživjelo internetsko zlostavljanje na Instagramu, što je najveći postotak bilo koje promatrane platforme. Kako djeca tijekom pandemije covida-19 provode više vremena na mreži, ti su problemi vjerojatno pogoršani, upozoravaju državni odvjetnici.

11.05.2021. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh