« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
JAČANJE POZICIJE

ExxonMobil kupuje XTO Energy za 41 milijardu dolara

Transakcija spada među najveće u ovoj godini, a očekuje se da biude zaključena u drugom tromjesečju 2010. godine

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Getty Images)
Više o

ExxonMobil

,

XTO Energy

,

Rex Tillerson

Američki naftni div ExxonMobil dogovorio je kupnju konkurentske tvrtke za istraživanje nafte XTO Energy u sklopu 41 milijardu dolara vrijedne transakcije temeljene na zamjeni dionica, objavile su u ponedjeljak dvije kompanije.

Najveća američka naftna grupa kazala je da će ta transakcija "ojačati poziciju ExxonMobila u razvoju nekonvencionalnih ležišta prirodnog plina i nafte".

Transakcija uključuje preuzimanje XTO-ovog duga od 10 milijardi dolara i nudi dioničarima premiju od 25 posto na aktualnu cijenu dionice te tvrtke.

"XTO je vodeći proizvođač plina iz nekonvencionalnih izvora u Sjedinjenim Državama i raspolaže sjajnom bazom resursa, velikim tehničkim znanjem i stručno osposobljenim zaposlenicima", naglasio je predsjednik uprave i izvršni direktor ExxonMobila Rex Tillerson.

Transakcija spada među najveće u ovoj godini i odobrile su je uprave obje tvrtke. Čeka se još zeleno svjetlo XTO-ovih dioničara i regulatornih tijela u SAD-u.

XTO ima prava na eksploataciju oko 45.000 milijardi kubičnih stopa plina u nekonvencionalnim ležištima poput pješčenjaka i hidrata.

Ta će prava biti primjerena dopuna ExxonMobilovoj imovini u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Argentini.

Dužnosnici se nadaju da će transakcija biti zaključena u drugom tromjesečju 2010., kada planiraju osnivanje nove organizacije za upravljanje proizvodnjom u nekonvencionalnim ležištima i za upotrebu novih tehnologija potrage za naftom. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 17:48:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh