« Znanost
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
MALI ZELENI

Evo zašto nikada nećemo upoznati izvanzemaljce

Čak i ako primimo signal od neke neistražene civilizacije, dok njihov signal dođe do nas, oni će već odavno biti mrtvi.

Ništa od malih zelenih?
Ništa od malih zelenih? (Pixabay)
Više o

izvanzemaljci

,

kontakt

Hoćemo li ikad ostvariti kontakt s izvanzemaljcima? Svako malo netko negdje na Zemlji ugleda nekakav "svemirski brod" ili sumnjivu letjelicu, pa nije ni čudno da toliko znanstvenika pokušava dati odgovor na pitanje koje mući tisuće ljudi. Ono o tome hoće li ikada doći doba da upoznamo kakvog vanzemaljca.

Kao odgovor na tu nedoumicu, stručnjaci tvrde da će, čak i ako uspijemo ostvariti kontakt s nekom svemirskom civilizacijom, do trenutka kada njihov signal stigne do nas, oni već odavno biti mrtvi.

Ovaj depresivan zaključak donesen je nakon studije koja je pokušala odgovoriti na pitanje kolik bi mogao biti životni vijek vanzemaljskih civilizacija i koliko bi se daleko od Zemlje one mogle nalaziti.

Smatra se da bi u Mliječnoj stazi moglo postojati između 20 i 40 svjetova sličnih Zemlji, to jest, onih nastanjivih. Ne može se procjeniti na koliko od njih već postoji život.

Razlog tome zašto je te civilizacije teško pronaći taj je što je njihov životni vijek vrlo kratak. Astronom Frank Drake 1961.godine procjenio je da životni na planetima sličnima Zemlji postoji između 106 i 12 100 godina. S obzirom na to da smo proučili samo 0.001% Mliječne staze sa signalima koje smo prikupljali 80 godina, malo je vjerojatno da će civilizacija mlađa od 100 000 godina još postojati u vrijeme kada mi od nje primimo signal.

Vođa studije, Claudio Grimaldi, tvrdi da će signali vanzemaljske civilizacije nastaviti putovati čak i ako ona u međuvremenu izumre. Iako će njih biti lako zamijetiti, šanse da pronađemo civilizaciju koja ih je poslala su skoro pa neznatne. 

No 80 sjetlosnih godina dalje od Zemlje postoji nastanjivi planet, tako da sva nada još uvijek nije izgubljena.

Piše: Andrea Holi
19.03.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh