« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
po šumama i gorama

Evo Morales stopama Chaveza

Bolivijci glasuju na referendumu o socijalističkom uređenju

Fotografija vijesti
Više o

Evo Morales

,

Bolivija socijalizam

Oko 3,8 milijuna birača u Boliviji počelo je u subotu glasovati o referendumu o novom ustavu za koji se Evo Morales, prvi predsjednik iz redova urođeničkog stanovništva u povijesti zemlje, nada da će postati temelj socijalističkog društvenog uređenja Bolivije.

Prva izvješća govore kako glasovanje teče mirno. Prijedlog ustava koji ima 411 članaka uživa, prema ispitivanjima javnog mnijenja, veliku potporu u stanovništvu, ali četiri najutjecajnije bolivijske provincije, od ukupno devet, vjerojatno će se i dalje žestoko protiviti Moralesovoj socijalistički i etnički usmjerenoj politici.

Na posljednjem referendumu, održanom u kolovozu, provincije Santa Cruz, Beni, Pando i Tarija - u kojima su na vlasti konzervativci kao politička oporba Moralesovim ljevičarskim populistima - gotovo se uopće nisu obazirale na rezultat referenduma o produljenju predsjedničkog mandata koji je bio ostvaren na nacionalnoj razini.

Te se četiri provincije nalaze u plodnim i prirodnim plinom bogatim nizinama na istoku zemlje i u njima živi viši sloj Bolivijaca europskog podrijetla, dok većina izvornog bolivijskog stanovništva živi u siromašnim brdovitim predjelima na zapadu Bolivije. (hina/metro-portal)

 

25.01.2009. 15:13:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh