« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
bolivija:

Evo Morales prema izlaznim anketama dobiva apolutnu većinu

Većina u senatu i parlamentu omogućit će mu da mijenja ustav

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Evo Morales

,

Bolivija izbori

,

Manfred Reyes Villa

U Boliviji je u nedjelju završeno glasovanje za novog predsjednika i nacionalni kongres. Stranka bolivijskog predsjednika Eva Moralesa već je u prvom krugu izabran sa 61 do 63,2 posto glasova, te će tako dobiti apsolutnu većinu u senatu i u parlamentu, što će predsjedniku omogućiti da nesmetano vlada i da mijenja ustav, po anketama provedenim na izlazu iz birališta.

Po anketi instituta Mori koju je objavila televizija Unitel, Moralesov Pokret prema socijalizmu (MAS) dobiva 25 od 36 mjesta u senatu, ili apsolutnu dvotrećinsku većinu koja mu je trebala.

Po institutu Ipsos, kako prenosi postaja ATB, MAS također dobiva apsolutnu većinu i 24 mjesta u senatu, a Plan za napredak Bolivije (desnica) Manfreda Reyesa Ville 11 mjesta.

Budući da je MAS već nakon izbora 2005. imao veliku većinu u donjem domu parlamenta, najveći ulog u općim izborima bio je senat koji već četiri godine kontrolira desna oporba, protuteža Moralesovoj vladavini.

Kontrola u obama domovima parlamenta jamčila bi vladi nesmetanu provedbu novog ustava donesenog 2009., ali i mogućnost njegove izmjene, primjerice kada je riječ o broju mogućih predsjedničkih mandata.

Trenutačno ustav omogućuje dva uzastopna predsjednička mandata. O izmjenama ustava ipak se mora raspisati referendum.

Desnica već upozorava na opasnost od Moralesove samovlade, po uzoru na venezuelskog predsjednika Huga Chaveza, njegova saveznika i mentora latinoameričke radikalne ljevice. (hina/metro-portal)


 

07.12.2009. 06:05:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh