« Biznis
objavljeno prije 4 mjeseca i 26 dana
OPREZ?

Eurozona u listopadu na korak od stagnacije

zvor slabosti ponovo je bila industrija koja je u listopadu bilježila snažan pad inozemne potražnje, među najizrazitijima otkako su u Markitu počeli objavljivati izvješća

Nije dobro...
Nije dobro... (Arhiva)
Više o

eurozona

,

stagnacija

Gospodarstvo eurozone balansiralo je u listopadu na rubu stagnacije, a posustala potražnja signalizira mogući pad aktivnosti u četvrtom tromjesečju u cjelini, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u listopadu za pola boda u odnosu na rujan, na 50,6 bodova, signalizirajući najslabiji rast gospodarskih aktivnosti u šest i pol godina, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Time su povisili početnu procjenu njegove vrijednosti za 0,4 boda.

"Eurozona se u listopadu zadržala na korak od stagnacije, pri čemu pad knjiga narudžbi navodi na zaključak da trenutno pretežu rizici u smjeru pada aktivnosti u četvrtom tromjesečju", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Izvor slabosti ponovo je bila industrija koja je u listopadu bilježila snažan pad inozemne potražnje, među najizrazitijima otkako su u Markitu počeli objavljivati izvješća.

Blagi rast gospodarstva u cjelini rezultat je realizacije starih narudžbi.

"Zabrinjava činjenica da su slabašan rast u listopadu poduprle kompanije koje su posegnule za starim narudžbama. To znači da potražnja mora oživjeti kako bi potaknula priljev novih poslova i otklonila prijetnju da više kompanija smanji obujam poslovanja i broj radnih mjesta", dodaje Williamson.

Među vodećim je gospodarstvima eurozone samo Njemačka bilježila pad dok su aktivnosti u privatnom sektoru Italije i Španjolske neznatno porasle. Francusko je gospodarstvo blago ubrzalo zahvaljujući snažnijem rastu uslužnog sektora i oporavku industrije.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci i dalje su suzdržana zbog političke i ekonomske neizvjesnosti koja i dalje ključno obilježava izglede, primjećuju u Markitu.

"Što se tiče izgleda za razdoblje koje je pred nama, puno toga ovisi o geopolitičkim pitanjima, poput američkih carina i brexita, ali pozorno ćemo pratiti i Christine Lagarde i njezinu prvu sjednicu u Europskoj središnjoj banci (ECB) 12. prosinca kako bismo procijenili apetit za dodatnim ECB-ovim poticajima", tumači Williamson.

"Treba vremena da nedavno usvojene mjere počnu donositi rezultate ali budu li podaci i dalje razočaravajući, možemo očekivati nove poteze početkom iduće godine", drži on.

07.11.2019. 17:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh