« Ekosfera
objavljeno prije 9 mjeseci i 19 dana
EKOLOGIJA

Eurozastupnici traže ekološkiji dizajn proizvoda

Eurozastupnici su u srijedu dogovorili svoje pregovaračko stajalište za pregovore s vladama EU-a o novom zakonu o ekološkom dizajnu koji bi proizvode u EU-u trebao učiniti održivijima i dugotrajnijima

Par čisto dobrih ideja
Par čisto dobrih ideja (Arhiva)
Više o

ekologija

,

dizajn proizvoda

Zastupnici su na plenarnoj sjednici usvojili izvješće koje je pripremio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) o reviziji okvira EU-a za ekološki dizajn održivih proizvoda, s 473 glasa za, 110 protiv i 69 suzdržanih.

U svom pregovaračkom mandatu, zastupnici Europskog parlamenta će nastojati pojačati mjere koje je predložila Komisija kako bi se osigurao duži životni vijek proizvoda i bolje informirani potrošači.

Cilj mjera je da životni vijek proizvoda ne bude ograničen značajkama dizajna. Ažuriranja softvera, potrošni materijal (npr. spremnici s tintom, žarulje, jastučići za kavu), rezervni dijelovi i dodaci također moraju biti dostupni tijekom odgovarajućeg razdoblja. Predviđa se uvođenje nove „putovnice proizvoda" koja bi sadržavala točne i ažurne informacije kako bi potrošači mogli saznati detalje o proizvodu koje kupuju poput porijekla, mogućnosti popravka i reciklaže, utjecaju na okoliš ili štetnim kemikalijama, navodi Europski parlament.

Od Komisije parlament traži da u nadolazećim mjerama ekodizajna, kao što su željezo, čelik, aluminij, tekstil, namještaj, gume, deterdženti, boje, maziva i kemikalije, da prioritet postavljanju zahtjeva održivosti za brojne grupe proizvoda.

Zastupnici Europskog parlamenta također žele posebnu zabranu uništavanja neprodanog tekstila te električne i elektroničke opreme.

13.07.2023. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh