« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
REFORMA IDE SPORO

Europski stručnjaci traže provedbu bolonjskog procesa u BiH

U BiH ne postoji jedinstven državni okvir za reformu visokog obrazovanja, što je rezultat složenog unutarnjeg ustroja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Google Earth)
Više o

BiH

,

bolonjski proces

,

reforma školstva

Europski stručnjaci za obrazovanje i rektori sveučilišta u Bosni i Hercegovini pozvali su u četvrtak vlasti da omoguće provedbu bolonjskoga procesa kako ova zemlja ne bi zaostala u reformi obrazovanja.

"Reforma u BiH ne teče onako kako bismo željeli mi iz akademske zajednice. Značajno ograničenje za nas predstavlja nedovoljno financijsko ulaganje te pravne zapreke jer se još ne priznaju diplome svršenih studenata", rekao je predsjednik rektorskog zbora BiH Vlado Majstorović, koji je rektor Sveučilišta u Mostaru.

Majstorović je na raspravi o visokom obrazovanju u Mostaru izjavio kako se u BiH diplomirani prvostupnici ne mogu zaposliti jer nisu kategorizirana zanimanja, zbog čega je pozvao vlasti da usklade propise na tržištu rada. Jedan od pokretača bolonjskog sustava obrazovanja u Europi, Terence Clifford Amos, rekao je da je primjetan napredak u BiH u bolonjskom procesu pozivajući vlasti da osiguraju veću mobilnost studenata.

"Primjetan je napredak prema bolonjskom procesu. BiH treba, kao i veći broj zemalja Europske unije, sigurati mobilnost studenata kroz zemlje i to BiH mora razviti što je prije moguće", rekao je Clifford Amos. U BiH ne postoji jedinstven državni okvir za reformu visokog obrazovanja, što je rezultat složenog unutarnjeg ustroja. Entitetske vlasti u Republici Srpskoj imaju nadležnost u uređenju visokog obrazovanja, dok je to u Federaciji deset županija. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 17:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh