« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KONTRA:

Europski parlament za ustavnu zaštitu seksualne orijentacije

Kontra i Ženska mreža Hrvatske prošle su godine nadležnima uputile prijedlog ustavnih promjena koje se tiču prava seksualnih manjina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/Cropix)
Više o

Europska unija

,

Kontra

,

Europski parlament

,

ljudska prava

,

Ženska mreža Hrvatske

,

ustavne promjene

,

seksualna orijentacija

,

LGBT

Odbor Europskog parlamenta za prava LGBT uputio je danas nadležnim hrvatskim ustanovama pismo potpore prijedlogu ustavnih promjena kojima bi se među temeljna ljudska prava i slobode koje se štite ustavom uvrstila i seksualna orijentacija, izvijestila je danas Lezbijska grupa "Kontra".

U pismu taj odbor navodi da su amandmani koje predlažu hrvatske civilne udruge, i kojima se traži uvrštenje seksualne orijentacije i istospolnih zajednica u ustavne odredbe, u potpunosti u skladu sa zakonodavstvom Europske unije, člankom 19. Ugovora o Europskoj uniji i Poveljom o temeljnim pravima. Odbor smatra da bi prihvaćanje tih amandmana pridonijelo istinskoj ravnopravnosti hrvatskih građana i građanka te da bi poslalo pozitivnu političku poruku EU u vezi s procesom pridruživanja, navodi se u priopćenju koje je potpisala koordinatorica Lezbijske grupe "Kontra" Sanja Juras.

Podsjeća da je ta grupa, uz potporu Ženske mreže Hrvatske, u studenom prošle godine uputila nadležnim ustanovama prijedlog ustavnih promjena koje se tiču prava seksualnih manjina. "Prijedlog ustavnih promjena koji je upućen odnosio se na proširenje ustavnih odredaba u smislu zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, u vezi sa seksualnom orijentacijom", navodi Juras.

Ističe kako je neprihvatljivo da zakonski propisi i međunarodni ugovori poznaju i propisuju zaštitu od diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, a ustav kao temeljni akt jedne države nema odredbe koje štite ta prava. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 19:14:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh