« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
IDUĆI TJEDAN

Europski parlament raspravljat će o Romima

Nakon masovnog protjerivanja Roma iz Francuske, Europski parlament izražava zabrinutost, ali ne usuđuje se nikoga direktno imenovati

romi europski parlament
romi europski parlament (Getty Images)
Više o

Europski parlament

,

Romi

,

Jerzy Buzek

,

norveška teroristički napad

Europski parlament odlučio je da će idući tjedan raspravljati o situaciji Roma u nekim državama članicama nakon što ih je Francuska počela protjerivati, objavio je u četvrtak predsjednik EP-a Jerzy Buzek.

"Europski parlament raspravljat će o tom složenom pitanju. Parlamentarci su zabrinuti zbog situacije Roma u nekim državama članicama", rekao je Buzek, ne spominjući izravno Francusku.

>> Italija se također želi riješiti Roma

Rasprava će se održati na plenarnoj sjednici 7. rujna u Strasbourgu. Potaknuta je odlukom Francuske da postroži svoju politiku prema Romima, što je izazvalo velike kritike u zemlji i inozemstvu.

Pariz je u proteklih mjesec dana protjerao 979 Roma, državljana Bugarske i Rumunjske, te srušio stotinjak njihovih nezakonitih naselja. Od početka godine protjerano ih je više od 8.000.

"Svi europski građani imaju ista prava u EU-u. Nitko ne može biti protjeran iz neke zemlje jednostavno zato što pripada romskoj manjini", upozorio je predsjednik EP-a. (hina/metro-portal)

02.09.2010. 21:33:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh