« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
NAPOKON

Europski keksi su valjda početak

Čitav niz proizvođača radi lošije proizvode za istočnoeuropske zemlje. Ta spoznaja je konačno stigla i do zapadnih medija. Njemački proizvođač Bahlsen je sada objavio: ubuduće će postojati samo jedan, "europski" keks

Hoće li keksi utrti put jednakoj kvaliteti?
Hoće li keksi utrti put jednakoj kvaliteti? (Arhiva)
Više o

istočna Europa

,

kvaliteta

,

keksi

Optužbe su krenule iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj (Lošija roba za samoposluge istoka Europe?), ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske skupine: čitav niz međunarodnih koncerna na tržištu Europske unije pod istim nazivom nudi posve različite proizvode: u pravilu su to kvalitetniji proizvodi za Zapad, a za Istok proizvodi s daleko više aditiva, aroma umjesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umjesto "pravih".

Optužba je na političkoj razini upućena Europskoj komisiji, ali i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom "Nutella sukobu" - nazvanom po poznatom čokoladnom namazu čiji se sastojci, pa čak i okus, znatno razlikuju, ovisno o zemlji gdje se prodaju. Nedavno je i njemačka radijska i televizijska postaja WDR objavila reportažu o nizu, prije svega prehrambenih proizvoda, koji pod istim nazivom imaju posve drugačiji sastav na istoku i na zapadu Europe. Poznato je i da to nije slučaj samo kod hrane: na primjer i kozmetički proizvodi se po sastojcima znaju razlikovati, ovisno jesu li namijenjeni "bogatom" Zapadu ili "siromašnom" Istoku - makar se nerijetko baš na istoku još skuplje prodaju nego na zapadu.

Maslac (ni)je palmina mast

Dopisnik postaje ARD iz Bruxellesa Ralf Sina je ovog tjedna otkrio kako je barem jedan njemački proizvođač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa Bahlsen, poznat na primjer po keksima Leibniz, najavio je kako će ubuduće u keksima "s maslacem" doista biti maslac i da će sastojci biti identični, bez obzira gdje u EU-u kupili njihove kekse.

Upravo je Bahlsen uvijek iznova bio primjer poduzeća koje na upravo drastičan način - teško je naći neki drugi izraz, vara potrošače u istočnoj Europi: za zapadne potrošače je u keksima doista bio maslac, ali za "siromahe Europe" je u njima uglavnom bila palmina mast i arome maslaca. Palmina mast zvuči rijetko i egzotično i doista se na njoj kuha, prži i peče u gotovo čitavoj jugoistočnoj Aziji.

Ali to prirodno ulje specifičnog okusa, u svježem obliku  ponešto crvenkaste boje, jedva se može usporediti s rafiniranim masovnim proizvodom koje se nudi svjetskom tržištu - za kojeg postoji sumnja da je štetno i za ljudsko zdravlje. A povrh toga je upravo beznadno jeftino. Mnogo jeftinije od maslaca, jeftinije je i od svake druge masnoće koja je koliko-toliko podesna za prehranu: urod uljane palme daje tri puta više ulja nego uljana repica, a u usporedbi sa sojom je dovoljna samo šestina površine da bi se dobila ista količina ulja.

Neki mijenjaju, neki - neće!

Predstavnik Bahlsena je dopisniku ARD-a priopćio kako od početka srpnja i u pogonu ovog proizvođača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po "njemačkom" receptu, dakle s maslacem, a ne palminim uljem. Iz tog pogona Bahlsenovi keksi stižu u većinu "novih" zemalja Europske unije, ali će možda potrajati još koji tjedan da se riješe problemi sa skladištenjem nešto osjetljivijih keksa s maslacem i dođe pakovanje gdje će onda točno pisati sastojci proizvoda. Ta tvrtka više ne namjerava raditi različite proizvode za različite zemlje: postojat će samo jedni, "europski" Bahlsen keksi.

Često se čuje argument proizvođača kako se tako "prilagođavaju" ukusima tržišta. Konkretno kada je riječ o čokoladnom namazu Nutella, sastojci su praktično identični u Mađarskoj - i Francuskoj, otkriva WDR. No teško je vjerovati da je tu stvar samo u okusu, a neke tvrtke i ustraju da će nastaviti tu politiku: na primjer u ribljim prutićima proizvođača Iglo u proizvodima za tržište Njemačke i Austrije jamči 65% ribljeg mesa u proizvodu, drugim tržištima mora biti dovoljno i 58%. U Iglou kažu: to niti ne namjeravaju promijeniti.

Piše: A.Š./DW
23.07.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh