« Svijet
objavljeno prije 12 godina
EUROZONA BEZ GRČKE

Europski dužnosnici spremni na grčki izazak iz eurozone

Njemački analitičari vjeruju kako to ne bi izazvalo domino efekt, dok bi se financijska tržišta smirila unutar dvije godine

Fotografija vijesti
Više o

eurozona

,

Grčka

,

kriza eurozone

Unatoč tomu što službeno ohrabruju Grke i izražavaju uvjerenje da će njihova zemlja ostati u eurozoni, europski čelnici i dužnosnici planiraju što učiniti ukoliko se to ipak dogodi, prenosi Hina.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, jedan od žešćih kritičara Grčke, kaže da bi problemi na tržištu u tom slučaju mogli trajati još godinu ili dvije.

"Što se tiče krize povjerenja u euro... Za 12 do 24 mjeseca smirit će se financijska tržišta", rekao je.

Europske dionice na putu su najstrmoglavijeg tjednog pada od studenoga prošle godine. Strahuje se od mogućnosti da Grčka izađe iz eurozone što bi se moglo proširiti kao zaraza cijelom zonom i progutati i veća gospodarstva, poput španjolskoga.

Kreatori politike tvrde da žele Grčku u eurozoni, ali povjerenik EU-a za trgovinu Karel de Gucht rekao je da Europska komisija i Europska središnja banka stvaraju scenarije za slučaj grčkoga izlaska.

"Prije godinu i pol možda je postojala opasnost od efekta domina", rekao je De Gucht za belgijske novine na nizozemskom De Standaard. "Ali danas u Europskoj središnjoj banci i u Komisiji službe rade na scenarijima za slučaj da Grčka ne uspije. Grčki izlazak ne znači kraj eura, kao što to neki tvrde".

18.05.2012. 20:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh