« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
BLOODY WEDNESDAY

Europska unija zabrinuta za stanje u Ukrajini

Ukrajinske vlasti udaljavaju svoju zemlju od Europske unije, ocijenio je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski

Kijev je u plamenu i kaosu
Kijev je u plamenu i kaosu (Screenshot YouTube)
Više o

Ukrajina

,

prosvjedi

,

Kijev

Ukrajina 'se udaljuje od Europske unije na vrlo jasan način i ne postoji ništa što bi ukazivalo da će se okrenuti u suprotnom smjeru', rekao je Sikorski novinarima.

'Pozivamo dvije strane na suzdržanost ali glavni razlog za sve ovo što se događa, to je napuštanje puta prema Europi i prema reformama, te usvajanje represivnih zakona', ocijenio je.

Novi zakoni koji stupaju na snagu u srijedu drakonski ograničavaju slobodu prosvjeda u Ukrajini. U kontroverznom zakonskom paketu, koji su zastupnici nabrzinu usvojili bez rasprave prošloga tjedna, predviđa se da prosvjednici mogu biti zadržani u pritvoru 15 dana zbog sudjelovanja u nedopuštenim prosvjedima ili zbog nošenja kaciga ili maski tijekom okupljanja. 

Bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev otkazao je posjet Ukrajini predviđen za svibanj, navodeći kao razlog 'kršenja ljudskih prava i političku nestabilnost u zemlji'.

'Pribjegavanje sili protiv mirnih prosvjeda je neprihvatljivo i ne može biti rješenje političke krize', rekao je Plevnelijev, za kojega 'zakoni koji ograničavaju prava građana predstavljaju kršenje europskih vrijednosti'.

Pet oporbenih aktivista je izgubilo život a tristo je ranjeno u silovitim sukobima prosvjednika i redarstvenih snaga u Kijevu, priopćio je u srijedu navečer improvizirani oporbeni medicinski centar na EuroMajdanu.

23.01.2014. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh