« Hrvatska
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
ZAPAMTITE

Europska noć bez nesreća je - noćas!

Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti, a u slučaju da se ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol, dodijelit će mu se mali poklon

Tko će biti designated driver?
Tko će biti designated driver? (FreeDigitalPhotos)
Više o

volonteri

,

Europska noć bez nesreća

,

noćni klubovi

,

odgovorni vozači

U noći sa subote na nedjelju u sedam hrvatskih gradova bit će održana međunarodna akcija Europska noć bez nesreća. Volonteri u odabranim noćnim klubovima će tražiti vozače koji će pristati da tu noć ne konzumiraju alkohol, kako bi kao odgovorni vozači svoju grupu sigurno vratili kući.

Europsku noć bez nesreća tradicionalno se obilježava u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Zadru, Rijeci, a ove godine po prvi put i u Čakovcu i Dubrovniku, a organiziraju je udruga Sigurnost u prometu uz potporu Nacionalnog programa Sigurnosti cestovnog prometa MUP-a i pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (RYD).

Ekipa volontera će u svakom od odabranih noćnih klubova na ulazu ponuditi grupi ljudi dobrovoljno sudjelovanje u toj aktivnosti. Grupa će pritom odrediti jednog ili više članova koji pristaju da tu noć ne konzumiraju alkohol i da budu "odgovorni" vozači na povratku svoje grupe kući.

Odabrani vozač će dobiti narukvicu radi lakše prepoznatljivosti, a u slučaju da se ustanovi kako odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol, dodijelit će mu se mali poklon. U slučaju da odabrani vozač ipak bude pod utjecanjem alkohola, sugerirat će mu se da ne sjeda za upravljač.

U Zagrebu će svi mladi između 18 i 26 godina moći sudjelovati u dobrovoljnom alkotestiranju ispred klubova San Antonio i Žabac, uz podršku volontera te Zagrebačke pivovare koja se već petu godinu pridružuje toj akciji u sklopu kampanje "Razmisli - kad piješ, ne vozi", a uz tu pivovaru partner na provođenju akcije je i Fakultet prometnih znanosti.

Lani se tijekom provođenja akcije dobrovoljnom alkotestiranju podvrgnulo 679 osoba, od kojih je alkohol konzumiralo njih 477 što ukazuje na neodgovorno ponašanje i značajnu prisutnost konzumacija alkohola kod mladih vozača tijekom noćnih izlazaka.

21.10.2017. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh